Noutăți

Ștefan cel Mare, comemorat la Ștefan Vodă

S-au scurs  514 ani de la trecerea în eternitate a Marelui Domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt și 26 de ani de când a fost canonizat. Acestor date importante din istoria țării a fost dedicat mitingul comemorativ care a avut loc la 2 iulie, în fața monumentului lui Ștefan Vodă din piața Libertății or. Ștefan Vodă.

Tradițional, au participat la acest eveniment angajații Poliției de frontieră și Inspectoratului de poliție, conducerea raionului și urbei, participanții războiului de pe Nistru, toți oamenii de bună credință, patrioți care țin la istoria neamului și a țării și râvnesc la un viitor mai bun pentru Moldova. Au fost prezenți la eveniment și oaspeții înalți – dna Monica Babuc, ministru Educației, Culturii și Cercetării și dl Igor Vremea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Clopotul a bătut în unison cu inimile îndurerate ale urmașilor Marelui Voievod. Iosif Cazacenco a recitit „Testamentul lui Ștefan” transmițând mulțimii emoțiile profunde trăite în aceste clipe. Corul „Creșendo” care a interpretat „Când era să moară Ștefan” a ridicat gradul emoțiilor celor prezenți în piață.

– Întreagă suflare națională în această zi de 2 iulie își amintește cu pietate de cel mai mare voievod al Țării Moldovei și apărător al neamului. Aproape jumătate de veac, cât s-a aflat la scaunul țării, atinge cele mai înalte culmi ale gloriei militare, învingând pe câmpul de luptă dușmanii și armate pe care nu le mai învinsese nimeni până atunci. Numele Moldovei, datorită domnitorului ei, devenea tot mai cunoscut în lume atât la curțile monarhilor din Europa, cât și la cele din Orient, numele lui Ștefan identificându-se cu cel al țării sale. Ștefan cel Mare a devenit o legendă, o baladă, o istorie, o memorie pururea vie, a devenit el însuți un templu. Templul Ștefan cel Mare și Sfânt, templul Conștiinței Naționale, a spus prezentatorul Andrian Gurdiș și a anunțat un minut de reculegere în memoria celui care era considerat Sabia Creștinătății și teama popoarelor tătare și otomane.

La finele evenimentului au fost depuse florile recunoștinței la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.