Noutăți

Start aplicării la Programul de Granturi pentru tinerii antreprenori

În data de 25 iulie, în cadrul unei conferințe desfășurate în incinta IP Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă, a fost lansat Programul de Granturi (Program) în cadrul Fondului de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă (FApT SV). La eveniment au participat reprezentanți APL, agenți economici și tineri antreprenori în devenire, din raionul Ștefan Vodă. În contextul evenimentului au fost prezentate rezultatele obținute la etapa actuală, precum și activitățile care urmează a fi realizate în continuare.

În cuvântarea sa, videpreședintele raionului, dl Alexandru Pavlicenco, a reiterat importanța susținerii financiare pentru tinerii începători, dar ambițioși și dornici de a se avânta în antreprenoriat. Totodată, dlui a menționat Programul drept unul foarte binevenit și motivant pentru ulterioare oportunități mai mari de dezvoltare a afacerii.

Tinerii membri ai Fondului de Antreprenoriat au avut un cuvânt de salut, încurajând participarea cât mai activă la Program. La fel au specificat că, impactul instruirilor tematice la care au participat, cu siguranță se va resimți, atunci când vor lua decizia pentru ce  facultate să opteze. Tot ei au menționat că și-ar dori ca toți absolvenții de licee și instituții universitare să nu devină “Diasporă”, ci să vrea și să aibă posibilitatea de a se implica la ei acasă, contribuind la dezvoltarea socio-economică a localităților pe care le reprezintă.

Primarii prezenți, dnii Vladislav Cociu și Valeriu Tabunșcic au menționat importanța Programului drept un impuls pentru tinerii care au o idee de business și-și văd activitatea în mediul rural, exprimându-și toată susținerea pentru inițiativă, dar și pentru Programul lansat. Având în vedere că Strategia de dezvoltare social-economică a raionului Ștefan Vodă pentru perioada 2016-2021 prevede găsirea posibilității de creare a unui Fond investițional pentru dezvoltarea afacerilor, dlor au sugerat ideea continuității Programului, prin suplinirea acestuia cu contribuția tuturor autorităților locale din cadrul raionului.

Țin să reiterez că, 5 tineri din raionul Ștefan Vodă vor beneficia de suport financiar sub formă de grant, în mărime de până la 60 000 lei, pentru inițierea sau dezvoltarea afacerii existente. Astfel orice persoană tânără, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, poate participa la concurs, dacă are o idee de afacere, care se regăsește în domeniile producere, prestări servicii și agricultură.

Termenul limită de depunere a dosarelor pentru concurs este data de 11 septembrie 2019. Afacerile câștigătoare vor fi desemnate de comisia de selecție compusă din membri FApT SV, reprezentanți APL, ai băncilor comerciale, precum și ai organizațiilor naționale precum ODIMM, JCI, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Tinerii desemnați câștigători vor beneficia de ore de mentorat din partea specialiștilor Gateway & Partners. Pentru detalii referitor la conținutul dosarului și altă informație, tinerii interesați sunt încurajați să apeleze la Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă, telefoane de contact: 0242-24341, 069862281, e-mail: adelina.barbaneagra@gmail.com . Totodată, informație adițională despre program puteți găsi, accesând pagina web: www.tinerisv.com .

Proiectul Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri Ștefan Vodă este implementat de Asociația de Dezvoltare Durabilă “Generația Pro” în parteneriat cu IP Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă, cu suportul financiar al Uniunii Europene și al Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene.

Adelina Barbăneagră, manager, IP Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă