Noutăți

Starea de urgență în sănătatea publică a raionului Ștefan Vodă

La 1 decembrie curent, a avut loc ședința Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică pe ordinea de zi fiind puse chestiunile cu privire la prevederile Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 35 din 27 noiembrie 2020 și declararea stării de urgență în sănătate publică, pentru perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021, și situația epidemiologică în raionul Ștefan Vodă. Informația prezentată de către Valeriu Boian, coordonator SSSP Ștefan Vodă, Anatol Balanețchi, directorul IMSP Spitalul raional Ștefan Vodă, Mariana Haret, directorul IMSP Centrul de sănătate Ștefan Vodă, Lidia Luchianov, epidemiolog, specialist SSSP, atestă faptul că tabloul general al răspândirii infecției COVID-19 este îngrijorător. În cadrul ședinței au fost analizate cauzele care influențează negativ asupra situației epidemiologice.

Dacă de la începutul pandemiei până în luna octombrie curent au decedat 20 de locuitori ai raionului, atunci în două luni numărul celor care au cedat în fața infecției COVID-19 a ajuns la 27. Anatol Balanețchi a subliniat că toți pacienții decedați au ajuns la spitalul raional în stare gravă și au murit în secția de reanimare. Oamenii cu adevărat bolnavi se adresează tardiv după ajutorul medical, deși unii apelează serviciu 112 și atunci când nu prezintă simptome de boală, a confirmat Igor Sîrghi, șeful SAMU Ștefan Vodă.

Nerespectarea restricțiilor impuse de CNESP (purtarea corectă a măștii, dezinfectarea mâinilor, respectarea distanței sociale, interdicția de a organiza mesele și sărbători cu prezența masivă a oamenilor etc.) este una din cauzele principale a răspândirii virusului COVID-19 în rândul populației. Lipsa medicilor de familie în unele localități ai raionului, la fel, are impact negativ asupra sănătății publice. Se cere o coordonare mai constructivă a activității instituțiilor medico-sanitare din teritoriu raionului din partea SSSP.

Unii concetățeni de ai noști au o atitudine iresponsabilă față de măsurile antiepidemice, punând sub pericol sănătatea celor din jur. Spre regret, sunt printre cei reveniți de după hotarele țării persoane care nu respectă carantina. Nu respectă izolarea unii oameni care sunt în așteptarea rezultatelor testării la COVID-19. Totodată, s-a menționat, că în ultimele două săptămâni rezultatele testărilor vin cu mare întârziere din cauza suprasolicitării laboratoarelor.

Andrei Trofimov, șef al IP Ștefan Vodă, comisar-șef, a informat despre măsurile antiepidemice de prevenire a răspândirii COVID-19 întreprinse de poliție în conformitate cu dispozițiile CNSP. Astfel, în perioada de 11 luni ale anului 2020 au fost verificate/monitorizate 271 de unități comerciale și întocmite 27 procese verbale contravenționale, fiind sancționați pentru nerespectarea măsurilor de sănătate publică administratorii, vânzătorii și cumpărătorii, 6 piețe comerciale (permanent, 11 procese), 9 stații PECO. Au fost stabilite 111 persoane care nu respectau măsurile de protecție și încălcau regimul de autoizolare, întocmite 111 procese verbale. Au fost sancționați un preot, 5 șoferi, un pasager, 89 de locuitori ai raionului care au încălcat regulile de protecție în zone de agrement, la bănci, oficii poștale etc. În total, au fost întocmite 245 procese verbale, aplicate amenzi în sumă d 654.600 lei.

La ședință a fost examinată posibilitatea de a deschide noi locuri COVID în spitalul raional. Problema majoră – lipsa cadrelor medicale. La data de 1 decembrie din cele 54 de locuri disponibile au fost ocupate 53.

Reieșind din situația creată în legătură cu îmbolnăvirea cu COVID, Comisia a decis închiderea la carantină a grădiniței de copii din s. Purcari.

În cadrul ședinței a fost luată hotărârea cu privire la măsurile necesare de întreprins pentru a diminua răspândirea infecției COVID-19 care va fi remise comisiilor teritoriale de sănătate publică.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”