Noutăți

Starea de urgență în sănătate discuta la ședința comună

La 20 mai curent, a avut loc videoconferința comună a Comisiei raionale pentru situații excepționale și Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică prezidată de către dl Vasile Maxim, președintele raionului și președintele Comisiei raionale pentru situații excepționale. Dl Maxim s-a referit la declararea, conform hotărârii Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, stării de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova pe perioada 16 mai – 30 iunie 2020, cu posibilitatea de prelungire a termenului dat în funcție de evoluția situației epidemiologice, menționând că în calitate de autorități publice responsabile pentru gestionarea urgenței în sănătate publică au fost desemnați Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

În centrul atenției videoconferinței au fost chestiunile cu privire la situația epidemiologică în raion.

Președintele raionului a menționat că sistarea stării de urgență și a carantinei în or. Ștefan Vodă și s. Talmaza a complicat și mai mult situația deloc ușoară, deoarece oamenii s-au relaxat, uitând de măsurile de protecție, strict necesare pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirii cu COVID-19. Cetățenii trebuie să conștientizeze că nerespectarea prevederilor/măsurilor stabilite de către Comisia națională extraordinară de sănătate publică constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei de tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate. Astfel, informarea continuă a cetățenilor, agenților economici și instituțiilor din toate sferele de activitate și monitorizarea situației epidemiologice și activității prestatorilor de servicii medicale, poștale, bancare, comerciale etc. este prerogativa comisiei, autorităților publice locale, organelor de forță.

Dl Valeriu Boian, coordonatorul serviciului sănătate publică Ștefan Vodă și vicepreședintele comisiei raionale extraordinare de sănătate publică, a adus la cunoștință situația epidemiologică din raion de ultima oră. Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul COVID-19 este în scădere, însă apar alte focare, cum ar fi acel de la Antonești, a accentuat dl Boian. Toate măsurile de prevenție și combatere a epidemiei sunt stipulate foarte clar în hotărârile nr. 10 și 11 ale Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică care sunt executorii atât pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, cât și pentru persoanele fizice și juridice, indiferent de domeniul de activitate și forma juridică de organizare, a subliniat dl Boian.

Au venit cu informații despre starea lucrurilor în sfera de activitate dirijată dna Mariana Haret, managerul centrului de sănătate Ștefan Vodă, dl Anatol Balanețchi, directorul spitalului raional, dl Igor Sîrghi, șef al substației de asistență medicală de urgență, dna Aurica Cebotari, șefa direcției generale asistență socială și protecția familiei, dna Raisa Burduja, șefa direcției generale educației, dl Oleg Topor, șeful secției situații excepționale, dl Andrei Trofimov, șeful Inspectoratului de poliție Ștefan Vodă, dl Vladislav Cociu, primar de Ștefan Vodă.

În cadrul videoconferinței a fost acceptată propunerea de a forma două echipe din reprezentanții APL, poliției, ANSA, serviciul de sănătate publică pentru supravegherea îndeplinirii măsurilor stipulate în hotărârea comisiei extraordinare raionale de sănătate publică (hotărârea va fi publicată pe site-ul Consiliului raional).

Important! Pentru neregulile depistate vor fi sancționați, conform hotărârii Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, până la sistarea activității, proprietarii unităților comerciale, frizeriilor, farmaciilor, transportului public, conducătorii altor instituții care prestează servicii populației. La fel, vor fi sancționate și persoanele fizice care sfidează grosolan interdicțiile impuse de lege în timpul epidemiei.

Membrii comisiei au menționat că fluxul imens de oameni care vin la bănci, casa teritorială, piață nu este dirijat de persoanele responsabile, astfel crește pericolul de infectare cu virusul COVID-19.

Președintele raionului, dl Maxim, a accentuat că activitatea comisiei trebuie să fie eficientă, fiecare membru al comisiei având sarcini concrete. Responsabilitatea comună, unirea tuturor forțelor în prevenirea și combaterea răspândirii virusului ucigaș este unica cale spre izbândă, spre normalitatea râvnită de societate, a conchis dl Maxim la finele conferinței on-line.

Valentina GORNOSTALI, membra Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică