Medicina Noutăți

Starea de urgență în sănătate publică prelungită până la 15 ianuarie 2022

   Potrivit datelor prezentate la ședința Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică (CRESP) din 30 noiembrie curent, la zi în raionul Ștefan Vodă sunt înregistrate 3 localități în cod ,,PORTOCALIU” (or. Ștefan Vodă, Carahasani și Olănești); în cod ,,GALBEN” – 5 localități (Antonești, Cioburciu, Ermoclia, Palanca și Volintiri), celelalte localități sunt în cod ,,VERDE” de alertă epidemiologic.

   Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 la nivel de raion este în scădere – 82 cazuri active.

  Însă, din analiza evoluției situației epidemiologice pe plan internațional, din datele oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la momentul actual populația se confruntă cu noi provocări. Situația epidemiologică este caracterizată de apariția unei noi variante de SARS-COV-2, aparținând liniei Pango B.1.1.529 cu un numar mare de mutații ale genei S, care a fost detectată la începutul lunii noiembrie pe continentul African și a primit denumirea de Omicron.

   Omicron este varianta cu cele mai multe mutaţii detectate de la începutul pandemiei până în prezent, ceea ce prezintă îngrijorare, deoarece ar putea fi asociată cu o transmisibilitate mai înaltă şi cu un risc crescut de reinfecţii.

   După cum susțin medicii, la zi în raionul Ștefan Vodă bolnavi cu noul tip de virus nu sunt înregistrați, însă situația epidemiologică ramâne agravată prin faptul înregistrării unui indicator scăzut de vaccinare a populației raionului contra infecției cu SARS-COV-2 (22,7%).

   Astfel, în contextul riscului sporit de răspândire în continuare a infecției COVID-19 și în scopul asigurării unui grad adecvat de pregătire și răspuns la infecție, potrivit Hotărârilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr.65  din 26.11.2021 și nr.66 din 28.11.2021, CRESP a decis asupra unelor măsuri de prevenire și control a infecției în condițiile stării de urgență în sănătate publică prelungite până la 15 ianuarie 2022 (declarată prin Hotărârea nr.61 din 9 septembrie 2021 a CNESP).

hotarirea nr. 56 din 30.11.2021