Asistență Socială și Protecția Familiei

Spectacol muzical „Inclusiv Noi”

Cu prilejul Zilei Mondiale a Persoanelor cu Dizabilități la 3 decembrie direcția asistență socială de comun cu direcția învățământ a organizat și desfășurat o activitate de neuitat dedicată copiilor cu dizabilități și părinților lor. Spre deosebire de anii precedenți, a fost aleasă o altă modalitate pentru a consemna această zi, foarte reușită, fiindcă au avut posibilitatea să participe la eveniment circa 80 de copii cu părinți sau însoțitori.

Activitatea a avut loc în sala de festivități a școlii de arte „Maria Bieșu”. Emoționați, au adresat cuvinte de încurajare copiilor și de mulțumire părinților dna Viorica Nastasiu, șefa direcției asistență socială și protecția familiei, și dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului.

Moderatoarea Diana Caterev, pedagogul social al centrului pentru copii și tineri cu dizabilități, a informat prezența că spectacolul muzical cu genericul „Inclusiv Noi” va fi un spectacol de descoperire şi promovare a talentelor în rândurile copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi: „Vrem să aveţi convingerea că nu există persoane cu dizabilităţi, există societăţi care creează obstacole pentru persoane cu diferite necesităţi”.

Întâi de toate beneficiarii centrului, curajoși, inteligenți și dotați, susținuți de cinci copii voluntari de la școala primară „Grigore Vieru” au prezentat teatrul de păpuși „Omul leneș”. Artiștii au fost răsplătiți cu aplauzele spectatorilor, mici și mari. Apoi au urmat întreg program de cântece, poezii și dansuri. În diferit mod au participat la acest concert minunat 30 de copii cu necesități speciale.

Colectivul centrului pentru copii cu dizabilități în frunte cu managerul Maria Bulai a muncit mult împreună cu părinții pentru a implica copiii cu posibilități diferite în această activitate care a trezit la public emoții adânci, până la lacrimi. Merită toată considerațiunea noastră și plecăciunea până la pământ părinții unor copii cu o diagnoză care nu le dă șanse de recuperare. În pofida acestui fapt, părinții să dedică întru totul copiilor, încercând toate modalitățile pentru a-i scoate din izolare, deoarece au observat că copiii se simt fericiți când sunt implicați în viața grupului social. Mame cu litera mare sunt Mariana Jenerenco, Viorica Ceban, Aliona Radzievschi, Nadejda Cotoman, Ludmila Bîrcă și multe altele. Au fost prezenți în sală nu puțini tătici și bunici iubitori.

Președintele raionului, dl Nicolae Molozea, a fost adânc impresionat de evoluarea copiilor, de atitudinea și implicarea părinților, angajaților din sfera socială. Dumnealui a asigurat prezența că Consiliul raional totdeauna a avut și va avea în continuare în vizor necesitățile familiilor cu copii cu dizabilități.

Fiecare copil a primit în dar de la organizatori un pachet de dulciuri.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”