Noutăți

Situația excepțională în raionul Ștefan Vodă

În urma ninsorilor abundente din 20 aprilie curent în raionul Ștefan Vodă s-a creat situația excepțională. Președintele raionului dl Nicolae Molozea, care este și președintele comisiei raionale pentru situații excepționale, a convocat la 21 aprilie, ora 8.30, ședința comisiei.

La moment situația în raion este următoare.

Aseară, 20 aprilie 2017, au fost blocate rutiere cu pasageri care se deplasau spre Volintiri, Ștefănești, Copceac. Pasagerii rutierei Volintiri-Chișinău au fost cazați în grădinița nr. 3 din or. Ștefan Vodă. Primarii împreună cu agenții economicii întreprind măsuri pentru a curăța drumul din localitate spre traseul național. Situația este critică în satele Feștelița, Copceac.

Accesul spre localitățile raionului este blocat la 90 de procente, probleme majore fiind înregistrate în localitățile din zona de stepă care au rămas fără curent electric și drumurile de acces blocate la o sută de procente.

Dna Raisa Burduja, șefa direcției generale educație, a informat că grădinițele dispun de generatoare, prin urmare instituțiile pot fi încălzite. Însă există altă problemă: deoarece în grădinițe de copii mâncarea se pregătește pe plite electrice, în lipsa curentului electric nu este posibil de alimentat copiii, astfel, grădinițele din localitățile rămase fără lumină nu vor activa. Indicația a fost făcută de către dl Nicolae Molozea.

Centrele sociale comunitare pentru copii și adulți din raion activează, este căldură, hrana va fi asigurată, a raportat dna Viorica Nastasiu, șefa direcției asistență socială și protecția familiei.

Situația în instituțiile medicale este ținută sub control de manageri, n-au fost înregistrate cazuri ieșite din comun.

Povara cea mai grea în deszăpezire și deblocarea căilor de acces este pusă pe SA „Drumuri” din Ștefan Vodă, lucrările deja se desfășoară. Acționează și administrația publică locală care dispune de tehnică necesară.

Ștefan Vodă a rămas fără apă, deoarece unele sectoare ale orașului n-au curent electric. Deși problema asigurării întreprinderii „Apă-Canal” cu generatoare necesare pentru a alimenta orașul cu apă în situații excepționale este vitală, zeci de ani la rând nu s-au întreprins măsuri necesare în această direcție. Vântul puternic a făcut ravagii, rupând crengile copacilor pe întregul teritoriu al raionului.

Președintele comisiei raionale pentru situații excepționale, dl Nicolae Molozea, a pus în fața membrilor comisiei sarcini concrete în dependență de sfera lor de activitate, cerând să fie depuse eforturi maxime pentru remedierea consecințelor calamităților naturale.