Noutăți

Situația epidemiologică în raionul Ștefan Vodă s-a agravat

La 20 martie curent, în casa de cultură Ștefan Vodă, a avut loc ședința lărgită a comisiei raionale pentru situații excepționale la care au participat 26 de membri ai comisiei și 22 de primari ai localităților din raion.

Președintele comisiei pentru situații excepționale, dl Vasile Maxim, președintele raionului, a prezentat o informație despre situația epidemiologică în raion. Spre regret, în scurt timp situația s-a schimbat radical: două persoane, din s. Talmaza și s. Răscăieții Noi, sunt infectate cu COVID-2019, cazurile fiind confirmate, 5 sunt suspecte de infectare. Mai mult, persoanele acestea au contactat cu mai mulți oameni, astfel situația poate să se agraveze și mai mult din cauza iresponsabilității  a unora persoane care au organizat o plecare în masă la Ucraina, la mănăstirea din Poceaevo.

Despre măsurile care trebuie de întreprins în situație creată, în mod de urgență, au vorbit dl Oleg Topor, șeful secției situații excepționale Ștefan Vodă, dna Mariana Haret, șefa centrului de sănătate Ștefan Vodă, dl Valeriu Boian, coordonatorul Serviciului sănătate publică Ștefan Vodă, dl Andrei Trofimov, șeful Inspectoratului de poliție, dl Igor Sîrghi, șeful substației de asistență medicală de urgență, și alții. Raportorii au răspuns la multiplele întrebări ale primarilor care s-au referit la situații concrete din localități.

Sarcina principală la moment este informarea și sensibilizarea cetățenilor cu privire la măsurile de combatere a infecției COVID-2019. În fiecare localitate vor fi create punctele teritoriale de dirijare pentru a ține situația sub control și a întreprinde măsuri de rigoare în caz de  necesitate. Membrii punctelor vor deține listele persoanelor  care au revenit în localitate de peste hotarele țării pentru a verifica dacă ei respectă carantina de 14 de zile. În cazul depistării a unui comportament iresponsabil din partea acestor persoane, vor fi luate măsuri drastice cu întocmirea proceselor verbale și aplicarea amenzilor usturătoare.

Cetățenii sunt chemați să stea acasă fără a contacta cu alte persoane din vecinătate, să respecte cu strictețe cerințele igienice. Un alt aspect important: enoriașii sunt chemați să se roage acasă fără a merge la biserică pentru siguranța proprie și acelor din jur. Orice loc aglomerat prezintă  un risc major de infectare cu virusul ucigaș. Dacă oamenii nu vor conștientiza pericolul care este mare situația poate fi scăpată de sub control și va duce la consecințe grave – îmbolnăvirea în masă și moartea persoanelor infectate.

La ședință au fost abordate mai multe aspecte ale problemei. Primarii și membrii comisiei pentru situații excepționale și-au exprimat convingerea că persoanele care nu respectă restricțiile impuse și pun în pericol sănătatea publică trebuie să fie trase la răspundere contravențională și penală, indiferent de statutul deținut.

La finele ședinței a fost adoptată o decizie cu privire la stipularea măsurilor de combatere a virusului COVID-2019.

Valentina GORNOSTALI, membra comisiei pentru situații excepționale