În legătură cu agravarea situației epidemiologice cu privire la infecția COVID-19 în raionul Ștefan Vodă, la 11 iunie curent, a avut loc ședința Comisiei raionale Extraordinare de Sănătate Publică.
Președintele raionului, dl Vasile Maxim, a menționat că ridicarea unor restricții legate de pandemie, pe lângă efectul pozitiv, a avut și impact negativ din cauza iresponsabilității unora locuitori ai raionului care nu respectă măsurile de protecție. Ca rezultat, apar noi focare de infecție, contaminarea continua, afectând sănătatea populației.
Dl Valeriu Boian a prezentat o analiză a situației epidemiologice în raion actuală pentru 11 iunie. Astfel, din data de 19 martie până în prezent, în raion au fost înregistrate 319 cazuri de infecție cu COVID-19 confirmate prin testare de laborator. Conform grupelor de vârstă, în 18 cazuri infecția a fost înregistrată la copii până la 17 ani, printre adulți cea mai afectată este vârsta de 50-59 ani (în RM – 60-69 ani). Infecția a fost extinsă în 22 de localități din 26, „lider” fiind or. Ștefan Vodă cu 132 de cazuri. În „topul” localităților cu cele mai multe cazuri confirmate sunt și localitățile Talmaza, Carahasani, Ermoclia, Antonești, Olănești. Nu s-au înregistrat cazuri în satele Viișoara, Feștelița, Brezoaia și Lazo. Este mare numărul lucrătorilor medicali infectați – 125, care în mare măsură au făcut boala în urma efectuării obligațiunilor de serviciu.
Un nou focar a apărut în s. Copceac, 7 cazuri deja fiind confirmate, 5 persoane fiind spitalizate, 8 persoane au fost testate ieri.
Toate hotărârile comisiilor unde au fost stipulate sarcini concrete pentru fiecare instituție, APL, agenți economici referitor la măsurile de prevenire și control al infecției COVID-19 au fost transmise tuturor adresaților, a subliniat dl Boian, însă, în timpul verificărilor au fost depistate nu puține încălcări, prin urmare din 100 de obiecte controlate la patru a fost sistată activitatea.
Președintele Comisiei raionale Extraordinare de Sănătate Publică, dl Vladimir Baligari, vicepreședintele raionului, a subliniat că este necesar de reacționat mai operativ, mai drastic pentru ameliorarea situației. Este inadmisibil faptul când toată lumea cunoaște, inclusiv primarul, lucrătorii medicali, polițistul, încă din 2 iunie că o persoană din sat are febră, refuză să facă testul, circulă liber prin sat și până acum nu este luată nicio măsură față de acest cetățean.
Dna Mariana Haret, managerul Centrului de sănătate Ștefan Vodă, a informat că instituția activează în condiții deloc ușoare. Controlul asupra celor care se află în autoizolare practic a fost lăsată pe seama lucrătorilor medicali, a menționat dna Haret. Spitalizarea bolnavilor cu COVID a devenit o problemă majoră deoarece în spitalele din Chișinău nu mai sunt locuri, iar spitalul raional nu poate primi bolnavii cu COVID. Cetățenii nu au grijă de propria sănătate, nu respectă regulile, se adună la sărbători în grupuri mari, consecințele pot fi foarte grave, a atenționat dna Haret. În Ștefan Vodă APL n-a înmânat notificările agenților economici, prestatorilor de servicii etc. în pofida faptului că în centrul raional situația este cea mai gravă, a punctat dna Haret.
Grădinițele de copii nu vor fi redeschise până la data de 30 iunie sigur, perioada poate fi prelungită în funcție de situație, decizia finală va fi luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate, a informat dna Raisa Burduja, șefa DGE. La fel, nu vor activa taberele de odihnă pentru copii.
Dl Oleg Topor, șeful secției situații excepționale, a propus să fie reluate mesajele sonore prin localități timp de 10 zile pentru sensibilizarea populației, deoarece pericolul de infectare rămâne a fi mare.
Șeful Inspectoratului de poliție, dl Andrei Trofimov, a cerut ca toți cetățenii să fie informați că pot sesiza la 112 persoanele care, aflându-se în autoizolare, nu respectă măsurile de protecție, astfel contribuind la normalizarea situației.
Astfel, membrii comisiei au menționat că sunt măsuri care trebuie continuate cu caracter permanent cum ar fi purtarea măştii în spații închise și piețe, dezinfectarea mâinilor, distanţarea, evitarea locurilor cu aglomerări mari. Totodată a fost primită hotărârea de a relua mesaje sonore de sensibilizare a populației, de a continua controalele agenților economici în vederea respectării măsurilor de prevenire a infectării cu COVID și a pedepsi, conform legislației, pentru neregulile depistate.
Mâine, 12 iunie, chestiunea cu privire la situația epidemiologică în raion va fi discutată la ședința Consiliului raional.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”