Recent, Direcția Agricultură și Alimentație în comun cu Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare au desfășurat un seminar teoretico-practic pentru viticultorii și pomicultorii raionului cu participarea dlui A. Botnarenco, șef adjunct al Direcției Elaborarea Tehnologiilor Moderne în Pomicultură, dlui A. Moger, doctor științific pe protecția plantelor (IȘPHTA) și dlui Ion Grosu, doctor în agricultură, șef de secție al institutului Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare. Partea teoretică și lecția practică (la tăiatul viței de vie în uscat) a seminarului s-au desfășurat în SRL „Pronic Agro” din s. Cioburciu, conducătorul Nicolau Valeriu.
Dl Mircea Cuclenco, șeful Direcției Agricultură și Alimentație, a salutat prezența, accentuând necesitatea seminarelor teoretico-practice pentru agricultorii raionului. Dumnealui a punctat că direcția strategică a intensificării producerii strugurilor și fructelor constă în înlocuirea consecutivă a viilor și livezilor epuizate, prin plantații noi, cu un sortiment modern, tehnologii avansate, energetic și ecologic echilibrate, ce asigură o productivitate înaltă.
Agenții economici, fermierii și specialiștii s-au arătat interesați de prezentarea dlui A. Moger la tema „Tehnologia și metodele protejării plantațiilor multianuale”, deoarece condițiile climaterice care diferă de la an la an duc la apariția și dezvoltarea intensă a dăunătorilor și bolilor în horticultura.
În același mod agenții economici, fermierii și specialiștii au fost cointeresați de prezentarea dlui A. Botnarenco. Dumnealui o propus recomandări generalizate în baza experiențelor multianuale (1974-2016) din partea colaboratorilor – viticultori al AȘPHTA și agenților economici privind densitatea plantațiilor și sistemelor de conducere a butucilor viței de vie în Moldova. Dl Botnarenco a menționat că problema principală în viticultură este elaborarea tehnologiilor de perspectivă bazate pe modernizarea spalierului, perfecționarea sistemului de formare a butucilor, adaptate la cerințele mecanizării complexe a proceselor tehnologice.
Direcția Agricultură și Alimentație