Noutăți

Seminar teoretico-practic pentru viticultori

„Particularitățile producerii viței de vie în condițiile anului 2017” – sub acest generic direcția agricultură și alimentație a desfășurat seminar raional pentru viticultorii raionului cu participarea dlui Valeriu Cebotari, șef adjunct al Direcției politici și reglementări în vinificație MAIA. Partea teoretică a seminarului avut loc în sala de ședințe a Consiliului raional, iar lecția practică la tăiatul viței de vie s-a desfășurat în gospodăria țărănească „Piotr Rusu” din Cioburciu.

Dl Alexandru Pavlicenco, vicepreședintele raionului, a salutat prezența, accentuând necesitatea seminarelor teoretico-practice pentru agricultorii raionului. Asimilarea experienței savanților, baza științifică a producerii în agricultură sunt premisele succesului. Dl Valeriu Osipov, specialist principal al direcției agricultură și alimentație, a informat că suprafețele de vii în raion ocupă 4035 ha, din care 3788 ha de rod şi 247 ha – tinere. Dumnealui a punctat că direcția strategică a intensificării producerii strugurilor constă în înlocuirea consecutivă a viilor epuizate prin vii noi, cu un sortiment modern, tehnologii avansate, energetic și ecologic echilibrate, ce asigură o productivitate înaltă circa 12 – 15 t/ha.

Agenții economici, fermierii și specialiștii, 56 la număr, s-au arătat interesați de prezentarea dlui Valeriu Cebotari la tema „Tehnologia tăiatului viței de vie în condițiile anului 2017”, deoarece condițiile climaterice care diferă de la an lan lasă amprenta sa pe dezvoltarea viței de vie. Cunoștințele teoretice au fost transpuse în practică (vezi foto).

Participanții au concluzionat că seminarul a fost bine organizat și desfășurat, prin urmare util pentru viticultori.

DSCN0243 DSCN0245
DSCN0253 DSCN0255 DSCN0259 DSCN0274 DSCN0275