Noutăți

Seminar pentru producătorii de struguri de masă

Recent, în sala de ședințe a Consiliului Raional Ștefan Vodă Asociația producătorilor și exportatorilor de struguri de masă împreuna cu direcția agricultura și alimentație au organizat și desfășurat, în cadrul proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova” (USAID/APSM) un seminar pe tema „Promovarea tehnologiilor performante de producere a strugurilor de masă”.

La seminar au participat producătorii de struguri de masă din raion: gospodării țărănești, agenții economici care dispun de sisteme frigorifice pentru păstrarea strugurilor.

În cadrul seminarului a luat cuvântul președintele asociației producătorilor de struguri de masă dl Sergiu Tutovan care a vorbit despre tehnologiile noi de producere a strugurilor după tehnologia înființării sau adaptării plantațiilor viticole (modelul Pergola și Gable) în Moldova.

Dl Tutovan a explicat prioritățile acestui tip tehnologic: ridicarea recoltei a strugurilor la hectar; coacerea uniformă a strugurilor datorită expunerii maxime a plantei la soare; bobițe mari; aerisirea bună a plantei ce reduce riscul îmbolnăvirilor; creșterea eficienței forței de muncă în perioada de îngrijire și de recoltare a strugurilor. De asemenea dânsul s-a referit și la problemele cu care s-au ciocnit producătorii începători care vor să treacă pe acest sistem. Participanții la seminar au adresat multe întrebări, primind răspunsuri de la specialist.

De menționat că statul va subvenționa sistemele moderne de suport destinate plantațiilor de viță de vie cu sistem „Pergola” – 100 mii lei/ha, cu sistem „Gable” – 40 mii lei/ha. Astfel, implementarea de către viticultori a sistemelor Pergola și Gable, care sunt specifice strugurilor de masă va fi sprijinită financiar din Fondul de subvenționare cu până la 40 la sută din suma investită în plantație.

De asemenea în cadrul seminarului s-au prezentat metode noi de ambalare și protejare a strugurilor, pentru ași păstra starea comercială pentru un termin îndelungat, chiar până la 6 luni.

DAA Ștefan Vodă