Agricultură și Alimentație

Seminar pentru legumicultori

Direcția agricultură și alimentație împreună cu AO „Agroasistența” la 12 februarie 2016 a organizat și desfășurat seminar pentru producătorii de legume pe tema „Particularitățile producerii legumelor în condițiile anului 2016” cu participarea consultantului regional ACSA-SER dlui Alexandru Omelicuc. A fost prezent la seminar dl Alexandru Pavlicenco, vicepreședintele raionului.

Dl Vasile Rufa, șeful direcției agricultură și alimentație, a informat prezența despre starea actuală din ramura legumiculturii în raion și perspectivele dezvoltării, politicile statului în dezvoltarea ramurii.  Astfel, în 2015 legumele au fost cultivate pe suprafaţa de 706 ha, cu 52 ha mai puţin faţă de 2014. Volumul global al legumelor produse în 2015 a constituit 9923 t cu o productivitate la hectar de peste 140 ch/ha. Serele pentru legume ocupă aproape 5 ha, însă ele iarna nu se încălzesc şi se folosesc numai în sezonul cald al anului. DSCN0024DSCN0019Cu cultivarea legumelor se ocupă mai multe gospodării ţărăneşti şi persoane fizice, din sectorul asociativ – numai 4 agenţi economici. Cea mai înaltă roadă de legume a fost obţinută de SA „Nistru Olăneşti” – 557 chintale la hectar pe suprafața de 10 ha.

Consultantul regional ACSA dl Alexandru Omeliciuc s-a referit la soiurile și hibrizii omologați și de perspectivă, la tehnologiile noi în producerea legumelor pe teren protejat și în teren deschis în condițiile anului 2016.

Participanții seminarului din diferite localități ai raionului, 55 la număr, și-au îmbogățit cunoștințele, au primit recomandări și informații utile.

Valerii OSIPOV, specialist principal, direcția agricultură și alimentație