Noutăți

Seminar informativ-organizatoric pentru apicultorii raionului

Pe data de 17 august curent, în sala de şedinţă a Consiliului Raional s-a desfăşurat seminarul pentru apicultorii din raion organizat de Direcţia agricultură și alimentație în comun cu Asociaţia naţională a apicultorilor din Moldova. Au fost prezenți dl Alexandru Pavlicenco, vicepreședintele raionului, specialiștii DAA. La instruire au participat în jur de 60 de apicultori.

Dl Ion Maxim, preşedinte Asociaţiei Naţionale apicultorilor, s-a referit la aspectele juridice în apicultură, inclusiv măsurile de subvenţionare, a vorbit despre situaţia actuală în apicultură. Specificul nutriţiei şi stimularea familiilor de albine a fost tema discursului dlui Andrei Bivol, apicultor profesionist. Dumnealui a accentuat că bazele recoltei la produsele apicole din anul viitor s-au pus începând cu 1 august anul curent.

Despre aspectele de formare şi activitate a grupurilor de producători a relatat reprezentantul proiectului MAC în Moldova. O întrebare foarte importantă pentru apicultori este securitatea familiilor de albini. La acest capitol cu informaţii şi recomandări a venit dna Eugenia Baluţa, medic veterinar de la ANSA. Dumneaei a informat apicultorii despre bazele legislaţiei cu privire la apicultură şi căile de înregistrare a stupinei, paşaportul stupinei şi altele.

A avut loc o activitate demonstrativă şi de instruire referitor la implementarea stupilor verticali.

La acest seminar s-au discutat şi chestiuni organizatorice ce ţin de activitatea Asociaţiei raionale a apicultorilor. Au depus cereri de aderare la asociaţie 15 apicultori. După părerea apicultorilor, conducerea asociaţiei, consiliul de administrare ar trebui să accelereze activitatea asociaţiei pentru realizarea sarcinilor stipulate în statut.

Gheorghe CERNEAN, specialist DAA