Situația în raion, la 6 iulie curent, în toate domeniile de activitate a fost discutată la ședința on-line prezidată de către dl Vasile Maxim, președintele raionului.
Dl Anatol Balanețchi, șeful Spitalului raional, a informat că la moment în spital se tratează 43 de pacienți, printre care 8 bolnavi de COVID-19, 3 persoane se află la triere. La data de 3 iulie au fost testate 8 persoane, șapte teste fiind negative, astfel, persoanele tratate au plecat acasă. Astăzi au fost preluate teste încă la 6 persoane, rezultatele vor fi cunoscute la finele zilei. Conducerea instituției intenționează de a reîncepe activitatea chirurgicală fiind operați pacienții planificați, însă decizia finală aparține Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Despre situația epidemiologică din raion a raportat dna Lidia Luchianov, specialist al Centrului sănătate publică Ștefan Vodă. De la debutul maladiei până în prezent, au fost confirmați pozitiv cu infecția COVID-19 375 de persoane, dintre care 294 s-au însănătoșit, ceilalți se tratează în condiții spitalicești sau la domiciliu. Avem în raion 17 persoane suspecte și 102 de contacți. Focare noi nu sunt înregistrate, însă situația rămâne dificilă, mai ales având în vedere că fluxul celor reveniți de după hotarele țării se mărește.
După informația dnei Mariana Haret, șefa Centrului de sănătate Ștefan Vodă, în s. Copceac ultimul caz de îmbolnăvire a fost înregistrat la 22 iunie curent, astfel au trecut deja 14 zile de carantină. Pe parcursul săptămânii se vor efectua teste repetate la persoanele ce au terminat tratamentul.
Focarul la Inspectoratul de poliție a fost localizat, 5 persoane urmează tratamentul, a adus la cunoștință dl Andrei Trofimov, șeful IP Ștefan Vodă. Se lucrează intens asupra diferitor infracțiuni, cazuri criminale de rezonanță n-au fost înregistrate. Dl Trofimov a atenționat că în raion au apărut echipe de romi pe mașini luxoase care propun cetățenilor diferite mărfuri de calitate neconformă. Polițiștii îndeamnă cetățenii să apeleze 112 când depistează în localitate acești escroci care înșeală oamenii.
Dl Oleg Topor, șeful secției situații excepționale, a informat că pe parcursul săptămânii trecute s-a lucrat la întărirea digurilor în localitățile Talmaza, Răscăieți, Crocmaz și Tudora. Nivelul apei în Nistru se află în descreștere, Serviciul Hidrometeorologic n-o mai emis noi avertizări, astfel, la general, pericolul de inundare a fost depășit, cu excepția unei porțiuni a digului din s. Tudora, unde apa s-a strecurat pe sub sacii clădiți. Angajații SSE Ștefan Vodă, cu ajutorul vicepreședintei raionului, dnei Valentina Barbei și a unui consilier local, au depus eforturi pentru a întări această porțiune de dig.
Dna Raisa Burduja, șefa Direcției generale educație, a adus la cunoștință că pe parcursul săptămânii vor fi repartizate 140 de seturi de ajutoare umanitare primite de la organizația suedeză „Salvați copii”. Prețul total este de 5 mii de euro. A câte două pachete (unul alimentar, altul cu mărfuri industriale de prima necesitate) vor primi copiii orfani, acei cu dizabilități, care a avut COVID, din familii în situație de risc. Acest ajutor a fost primit cu sprijinul Centrului de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova, a informat dna Burduja aducând mulțumiri CIDDC.
Despre pericolul pestei porcine care a apărut în s. Olănești a informat dna Ana Caraman, șefa subdiviziunii teritoriale ANSA. Situația va fi clară după ce vor fi prelucrate probele prelevate.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”