Noutăți

Ședința Comisiei raionale pentru redresarea situației privind securitatea circulației rutiere

   Astăzi, 09 noiembrie s-au convocat membrii Comisiei raionale pentru redresarea situației privind securitatea circulației rutiere în teritoriu.

  Comisia, prezidată de către dna Valentina Barbei, vicepreședintele raionului, a examinat subiectul principal cu privire la pregătirea către sezonul rece 2021-2022, inclusiv conlucrarea cu administrațiile publice locale de nivelul I privind pregătirea și întreținerea drumurilor în perioada de iarnă.

  În acest sens a fost dată citirii Dispoziția Inspectoratului General al Poliției din 02.11.2021 cu privire la controlul general (complex) al drumurilor publice, în vederea aprecierii gradului de pregătire pentru perioada de exploatare toamnă-iarnă 2021-2022. În scopul executării Dispoziției în cauză, Inspectoratul de Poliție a elaborat Planul de acțiuni. Prima măsură întreprinsă potrivit Planului, urmează a fi realizată în perioada 10-14 noiembrie curent, care prevede efectuarea controlului general (complex) a drumurilor regionale, locale și străzilor din raion, de comun cu administratorii drumurilor, precum și întreprinderea ulterioară a acțiunilor de asigurare a securității circulației rutiere.

  Totodată s-a trecut în revistă dotarea tehnică și starea acesteia, utilizată în caz de necesitate, stocurile de material antiderapant și sare, inclusiv cantitatea ce urmează a fi procurată.

  Membrii Comisiei, au revenit la analiza situației critice în urma ninsorilor abundente din iarna trecută intervenind cu unele propuneri întru evitarea situației similare, asigurării intervențiilor promte, deszăpezirii drumurilor și deblocării circulației. Astfel, s-a decis a efectua inventarierea tehnicii din posesia administrațiilor publice locale și agenților economici, cu propunerea de încheiere a contractelor în scopul asigurării utilizării tehnicii în caz de necesitate.

  S-a informat că, pentru asigurarea unei comunicări eficiente în caz de urgență, a fost format un canal comun prin rație între Secția Situații Excepționale, Inspectoratul de Poliție și Poliția de Frontieră. Totodată, s-a propus pentru ședința următoare de a examina procedura-standard de operare în situații de urgență legate de calamitățile naturale, cu stabilirea unui plan concret de acțiuni, subiecți implicați, etc.

   Următoarea ședință a fost fixată pentru data de 17 noiembrie, cu examinarea după cum urmează:

  • rezultatele controlului general (complex) al drumurilor publice, în vederea aprecierii gradului de pregătire a exploatării în perioada rece;
  • informația cu privire la tehnica existentă în raion (APL I, agenți econimici, proprietari privați);
  • informația solicitată de la APL I cu referire la contractările în vederea asigurării cu tehnică în cazul înzăpezirilor;
  • examinarea procedurii-standard de operare în situații de urgență

  Totodată, s-a decis a invita la ședința următoare pe: dl Alexandru Cijicenco, șef SA,,Drumuri-Căușeni,, și administratorul agentului contractat pentru efectuarea lucrărilor de întreținere a drumurilor SRL,,Dromas Cons,,.