Astăzi, 30 august 2022, a avut loc ședința Comisiei raionale pentru redresarea situației privind securitatea circulației rutiere în teritoriu.
Subiectul principal al discuțiilor a fost axat pe măsurile prevenire a accidentelor rutiere și asigurarea securității circulației pe teritoriul raionului. Potrivit informației prezentate privind frecvența accidentelor rutiere în perioada ianuarie – august curent, pe teritoriul raionului au fost înregistrate 112 accidente rutiere, ce reprezintă o creștere cu 20,43% față de anul trecut. Dintre acestea: 77 accidente s-au soldat cu pagube materiale; 19 accidente cu persoane traumatizate/decedate, inclusiv 3 persoane decedate.
Cauzele producerii accidentelor rutiere sunt viteza neadecvată condițiilor și situației rutiere; depășirea vitezei stabilite, neasigurarea la schimbarea benzii din deplasare; neacordarea priorității altor vehicule; nerespectarea distanței între vehicule; conducerea imprudentă, starea de ebrietate și altele. Potrivit specialiștilor, îmbucurător este faptul că în perioada de raportare a scăzut indicile care atestă producrea accidentelor rutiere în stare de ebrietate.
A fost menționat faptul sporirii accidentelor rutiere comise de către persoanele străine aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Siguranța traficului rutier reprezintă obiectivul major care necesită abordare complexă și implicare a tuturor factorilor sociali.
În context, reieșind din problematica identificată în raza raionului Ștefan Vodă, membrii Comisiei au aprobat un șir de măsuri în scopul redresării situației privind securitatea circulației rutiere în teritoriu:
- Îmbunătățirea situației în domeniul securității rutiere (indicatoare, marcaje). Administratorii drumurilor vor efectua o amplă analiză privind indicatoarele rutiere din teritoriul deservit, încât acestea să fie vizibile și ușor observate de participanții în trafic.
- Înaintarea unui demers către INSP privind intensificarea măsurilor de siguranță prin deslocarea pe drumurile naționale pe o perioadă de timp 07:00- 18:00 a echipajelor fixe/și/sau mobile de serviciu și în dotare cu echipament de măsurare a vitezei de tip radar pentru diminuarea accidentelor rutiere pe drumurile naționale, în special pe traseul R30.
- Planificarea și examinarea stării și a condițiilor de siguranță rutieră în preajma instituțiilor de învățământ, în legătură cu începerea anului de învățământ.
- Întreprinderea măsurilor de informare și sensibilizare a populației privind respectarea normelor de siguranță în trafic prin intermediul surselor de informare
O problemă discutată de mai mult tip și abordată în ședința de astăzi, este legată de arborii de pe marginea drumurilor publice. Creșterea și înfrunzirea a copacilor nucari complică circulația circulația și, totodată reprezintă un impediment la efectuarea lucrărilor de reparație, renovare a drumurilor. Defrișarea, curățarea arborilor necesită o procedură îndelungată și birocratică. Radu Bîrnă, șeful-adjunct al Oficiului teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat, prezent la ședință, a informat că este elaborat proiectul de lege în acest sens și urmează a fi supus dezbaterilor pentru aprobare.