Noutăți

Ședința Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică

La data de 21 iulie a avut loc ședința Comisiei raionale extraordinare de sănătate publică Ștefan Vodă.

În contextul riscului sporit de import a noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, precum și de răspândire a acestora și în legătură cu începerea noului an de studii, președintele CRESP dl Vasile Maxim a convocat în ședință primarii localităților și managerii instituțiilor de educație preșcolară și de învățământ din raion.

În cadrul ședinței s-a prezentat raportul Centrului de Sănătate Publică Căușeni, sectorul Ștefan Vodă cu analiza situației epidemiologice, inclusiv nivelul de desfășurare a campaniei de vaccinare anti-COVID-19. Potrivit celor prezentate: în ultimele 14 zile în raionul Ștefan Vodă au fost înregistrate 18 cazuri de infecție. Două localități, Cioburciu și Volintiri, au intrat în codul roșu de alertă epidemiologică, alte două localități, Ștefan Vodă și Ștefănești, se află în cod portocaliu. Satele Talmaza, Ermoclia, Feștelița au înregistrate câte un caz și se află în codul verde.

Referitor la mersul vaccinării, până la moment în raion au fost imunizate cu prima doză de vaccin  7859 persoane (acoperirea vaccinală constituie 12,93%), cu a doua doză au fost vaccinate 4937 persoane (acoperirea vaccinală 8,12%). S-a menționat faptul ratei scăzute de vaccinare, precum și înregistrarea multor refuzuri a se vaccina din partea populației.

Urmare celor discutate, s-a hotărât de a menține măsurile de prevenire și control ale infecției COVID-19, aplicabile la nivel raional, conform Hotărârilor CRESP nr.37 din 07.05.2021 și nr.38 din 20.05.2021.

La fel, au fost instituite măsurile de prevenire și control a infecției la traversarea frontierei de stat pe sensul de inrare în Republica Moldova, aplicabile la nivel teritorial (se anexează).

La desfășurarea evenimentelor cu caracter unic în unitățile de alimentație publică cu ocuparea a cel mult 50% din numărul de locuri în spațiile închise. La fel, se solicită respectarea strictă a măsurilor de prevenire și control a COVID-19 cum ar fi: dirijarea fluxului de persoane, încât să se asigure o suprafață de minim 4 m2  per persoană în unitățile de alimentație publică și în zonele de agrement.

Rămâne obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, în transportul public și la stațiile de așteptare, inclusiv în spațiile deschise unde nu  este posibilă respectarea distanței fizice.

Totodată  s-a stabilit obiectivul de acoperire vaccinală în teritoriu în proporție de 70% din populația eligibilă la nivelul fiecărei localități.

Întru asigurarea celor  expuse, fiecărui serviciu i-au fost stabilite sarcini după competență.

Scan1