Noutăți

Ședința comisiei raionale antiepizootice

La 22 februarie curent, a avut loc şedinţa extinsă a comisiei raionale extraordinare antiepizootice la care au fost prezenți mai mulți actori sociali: specialiștii direcţiei raionale pentru siguranţa alimentelor, conducătorii centrelor de sănătate, centrului de sănătate publică, primarii, reprezentanții Inspectoratului de poliție și Poliției de frontieră, asociaţiei vânătorilor şi pescarilor.

Dl Alexandru Pavlicenco, vicepreședintele raionului și președintele comisiei antiepizootice, a accentuat că membrii comisiei și cei prezenți la ședință sunt responsabili pentru prevenirea epizootiilor care prezintă un pericol pentru economia țării și viața cetățenilor.
Despre profilaxia pestei porcine africane, gripei aviare și rabiei a vorbit dna Eugenia Baluță, specialistul direcţiei raionale pentru siguranţa alimentelor. Situația în țările vecine Ucraina și România este destul de complicată, în anul 2016 a fost depistat și lichidat un focar de pestă porcină și în nordul Moldovei. Cel mai tragic caz s-a întâmplat în raionul Căușeni unde un bărbat în floarea vârstei mușcat de propriu câine s-a infectat de rabie și a decedat. Locuitorii raionului trebuie să cunoască cum să manifestă infecțiile și ce trebuie de întreprins în caz de îmbolnăvire a animalilor și păsărilor domestice și sălbatice.

Dl Nicolae Tudorean, primar de Feștelița, și-a exprimat convingerea că cea mai efectivă metodă de prevenire a epidemiilor este informarea elevilor care mai ușor ca părinții și buneii asimilează informația despre simptoamele și măsurile de prevenire a infecțiilor.

Este regretabil faptul că oamenii învață numai atunci când se întâmplă o tragedie adevărată. Întru confirmare: după tragedia din raionul Căușeni din 87 persoane agresate de către câini și pisici s-au adresat după ajutor și au fost vaccinați împotriva rabiei 84 de persoane. În 2016 au fost supuse vaccinării antirabică 7458 de câini și 824 de pisici.

Dl Ion Pădureț, președintele asociației vânătorilor și pescarilor, a adus la cunoștință o informație despre pericolul existent în raion: populația de vulpe care sunt sursa principală de infecție rabică în zeci de ori depășește normele. Astfel, în perioada 22 octombrie-18 decembrie 2016 în timpul vânătorii la fazani au fost împușcate 220 de vulpe, inclusiv în Popeasca – 30 de animale, Talmaza – 18, Răscăieți – 10, Ermoclia – 17.

O altă problemă care a fost abordată la ședință – câinii și pisicile vagabonde care sunt periculoase și prin faptul că pot fi infectate de rabie. Despre modalitățile legale de nimicire a animalelor hoinare a informat primarii dl Pădureț. Deci, dacă la nivel local există dorința sunt posibilități de a rezolva problema în cauză.

La finele ședinței dl Ștefan Titarenco, șef adjunct al direcției raionale siguranța alimentelor, a dat citirii planul de acțiuni a comisiei extraordinare raionale aniepizootice, accentuând că numai prin implicarea comună, prin îndeplinirea responsabilă a obligațiunilor de serviciu pot fi prevenite epizootiile.