Noutăți

Ședința Comisiei Extraordinare raionale de Sănătate Publică

Astăzi, 02 noiembrie, a avut loc ședința Comisiei Raionale Extraordinare de Sănătate Publică (CRESP). Dl Vladimir Baligari, vicepreședintele raionului a prezidat ședința, anunțând ordinea de zi în contextul prelungirii termenului de urgență în sănătate publică până la 30 noiembrie inclusiv, declarat de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) și având în vedere noile măsuri aprobate de către CNESP în legătură cu evoluția situației epidemiologice și agravarea indicatorilor.

Dl Valeriu Boian, coordonator Centrul Sănătate Publică Căușeni cu raza de deservire în raionul Ștefan Vodă, a adus la cunoștință prevederile Hotărârii nr.64 din 26.10.2021 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. A prezentat raportul cu referire la situația epidemiologică COVID-19, menționând despre creșterea indicilor epidemiologici și a numit localitățile aflate sub cod roșu stabilite potrivit datelor din ultima săptămână (or.Ștefan Vodă, s.Antonești, Brezoaia, Carahasani, Semionovca, Tudora) și datele de acoperire vaccinală în raion.

Dna Tatiana Nicolenco, șef adjunct Centrul de Sănătate Ștefan Vodă, s-a referit la nivelul de vaccinare și a adus la cunoștință unele informații speficice de interes deosebit (cu acest subiect vom reveni suplimentar).

Despre situația în domeniul educației a informat dna Raisa Burduja, șef direcție generală educație. Astfel, potrivit celor prezentate: pentru elevii din 12 instituții din cele 10 localități aflate sub codul roșu, a fost prelungită vacanța. Astăzi intervenind modificări, deoarece și s.Tudora a trecut sub codul roșu. Conform datelor prezentate, în instituțiile de învățământ: 5 elevi, 6 cadre didactice și 6 angajați ce fac parte din personalul auxiliar  sunt testați pozitiv. În instituțiile de educație timpurie: 2 copii sunt testați pozitiv, 184 copii din 5 grupe (grădinița din s.Cioburciu, grădinița nr.IV din s.Olănești și grădinița nr.II din or.Ștefan Vodă) se află în regim de autoizolare.

Dna Aurica Cebotari, șef direcție generală asistență socială și protecția familiei, a informat despre activitatea și situația în domeniul condus. În Centrele Comunitare sunt respectate toate măsurile de prevenire și control a COVID-19. Din angajați, un asistent social este testat pozitiv la COVID-19 în formă ușoară și primește tratament la domiciliu. Nivelul de vaccinare constituie 50%.

Dl Andrei Trofimov, șef Inspectoratul de Poliție Ștefan Vodă a informat despre lucrul de monitorizare și verificare zilnică dus către angajații Inspectoratului. Dar, totuși, fenomenul de gnorare continuă să existe. Nu toți respectă măsurile de prevenire și control a infecției. În aceste cazuri sunt întocmite procese-verbale și aplicate amenzi. A menționat că, după ședința cu administratorii HoReCa, unii s-au sensibilizat și au luat atitudine asupra cerințelor în condiții pandemice. Totodată, în legătură cu interzicerea începând cu data de 08.11 2021 a petrecerii evenimentelor private (nunți, cumetrii, zile de naștere, botezuri, mese de pomenire) în localuri, dl Trofimov a menționat riscurile posibile legate de organizarea evenimentelor desfășurate la domiciliu – proprietate privată, unde accesul reprezentanților instituțiilor de stat este posibil doar cu acceptul stăpânilor, respectiv monitorizarea și verificarea va fi posibilă cu autorizația judecătorului de instrucție.

Anatolie Balanețchi, șef IMSP ,,Spitalul raional Ștefan Vodă,, a informat despre activitatea în regim normal a instituției, în care perosane infectate cu COVID-19 nu sunt. Totodată, a informat despre revenirea a 2 specialiști (un medic și o asistentă medicală) reveniți recent din România, unde timp de 14 zile au activat în ajutor colegilor în tratarea persoanelor infectate cu COVID-19.

Igor Sârghi, șef Punctului Asistență Medicală Urgentă Ștefan Vodă, a informat despre faptul constatării din ultima vreme a evoluției virusului, reieșind din lucrul practicat zilnic de angajații PAMU, menționând că în timpul de față virusul decurge foarte rapid și foarte agresiv, cu diferența timp de o zi.

Pe final, dl Vladimir Băligari, vicepreședintele raionului a susținut cele expuse referitor la atitudinea neconștiincioasă a unei părți a populației, care nu respectă măsurile de protecție și regulele sanitare. În context, dl vicepreședinte a apelat la toate serviciile de a depune efort comun în informarea populației, în respectarea măsurilor de prevenire și control antiCovid-19. iar pe marginea celor discutate și, reieșind din prevederile Hotărârii CNESP, a fost aprobată Hotărârea nr.52 din 02.11.2021 a CRESP, cu măsurile de prevenire și control a COVID-19 la nivel de raion (vezi: https://stefan-voda.md/hotararea-comisiei-extraordinare-de-sanatate-publica/)