La 17 iunie 2022, a avut loc Ședința Comisiei a IMSP Centrul de Sănătate Ștefan Vodă, în cadrul căreia au fost puse în discuție cazurile de deces infantil.
Membrii Comisiei: Mariana Haret, șefa IMSP Centrul de Sănătate Ștefan Vodă; Vasile Maxim, președintele raionului; Anatolie Balanețchi, directorul IMSP Spitalul raional Ștefan Vodă; Anatolie Gurilă, vicedirectorul IMSP Spitalul raional Ștefan Vodă, cu prezența medicilor specialiști, a doamnelor Coliban Olga (Inspectoratul de Poliție Ștefan Vodă) și Solonicov Adriana (Direcția generală asistență socială și protecție a familiei), s-au convocat în legătură cu decesul recent a doi copii din raionul Ștefan Vodă cu vârsta de sub 2 ani.
Potrivit relatărilor dnei Haret Mariana, președinta Comisiei, în cadrul dezbaterilor, s-au constatat următoarele:
Cazul 1 – ,,C.A. 1 zi,, s.Cioburciu, se referă la decesul unui nou născut din localitatea menționată, cu vârsta de 1 zi. Studiind circumstanțele și cauzele ce au dus la pierderea vieții copilului, specialiștii au convenit, cu regret că,… ,,consecințele tragice au fost de neevitat”.
Cazul 2 – ,,I.M.,, s.Ștefănești. Pe marginea acestuia au avut loc discuții mai defășurate. Subiectul se referă la decesul copilului de 2 ani în urma intoxicării chimice cu sulf. Copilul cu scabie (râie) primea tratament medicamentos indicat de către medicul de familie. Însă, bunelul copilului a insistat asupra folosirii ,,medicamentului,, cu conținut de sulf, preparat în condiții casnice. După ce starea copilului s-a agravat. În stare agonală micuțul, prin intervenția Servicului Urgență, a fost internat în Spitalul raional Ștefan Vodă. Cu regret, peste o oră copilul a decedat.
Din informațiile prezentate de medicii, tot mai des sunt frecvente cazurile când pacienții nu respectă indicațiile specialiștilor, se autotratează procurând desinestătător medicamente din farmacii, ceea ce duce la rezultat neefectiv, deseori dăunător, pe alocuri chiar fatal.
În context, în scopul evitării cazurilor tragice, medicii țin să sensibilizeze populația de a nu se autotrata fără prescrierea specialistului, inclusiv a nu folosi tratamentele netradiționale preparate în condiții de casă. Autotratamentul sau tratamentele empirice pot agrava suferința și face diagnosticarea mai dificilă. De aceea, pentru a vă proteja și păstra sănătatea, nu va autotratați iar în cazurile în care apar probleme de sănătate, adresați-vă la timp medicilor.