Noutăți

Ședința comisiei antiepizootice excepționale din Ștefan Vodă

La 6 septembrie președintele comisiei antiepizootice excepționale din Ștefan Vodă, dl Nicolae Molozea, președintele raionului,  a convocat ședința de urgență. Motivul ședinței au constituit cazurile noi depistate în satele Crocmaz și Olănești. Anchetele epidemiologice au fost realizate de către echipele de inspectori ai Subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor Ștefan Vodă.

La ședință a fost invitați și primarii localităților Palanca, Tudora, Crocmaz, Olănești, Purcari.

Dl Nicolae Molozea, președintele a comisiei a atenționat asupra realizării stricte a planului complex de măsuri pentru combaterea și eradicarea focarelor, totodată responsabilizând fiecare membru al comisiei pentru executarea sarcinilor trasate.

Au fost puse în discuție măsurile realizate și cele ce urmează  de întreprins pentru a preveni răspândirea focarului și prevenirea acestuia de apărea în alte localități.

Cu informații detaliate despre pesta porcină și măsurile necesare a venit dl Vitalie Carauș, șeful Departamentului Supraveghere Veterinară. al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană, ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epizootică pentru limitarea extinderii bolii și eradicarea ei.

Reamintim cetățenilor și proprietarilor de porcine importanța respectării cerințelor minime de biosecuritate stabilite prin Ordinul nr. 158 din 22 martie 2018 Cu privire la aprobarea unei Norme sanitar-veterinare privind cerințele minime de biosecuritate în exploatațiile nonprofesionale de porcine și Ordinul nr. 165 din 09.07.2014 cu privire la aprobarea unor norme, și anume:

  1. Porcii nu se hrănesc cu resturi alimentare!
  2. Schimbarea obligatorie a hainelor și a încălțămintei înainte de a intra în adăposturile animalelor!
  3. Anunțarea imediată a medicului veterinar în caz de sacrificare, îmbolnăvire sau moarte a unui porc din gospodărie!
  4. Porcii nu se lasă liberi, în afara adăpostului!

ANSA solicită respectuos cetățenilor să se abțină de la procurarea cărnii și a produselor din carne de porc de peste hotare (Ucraina, România) și introducerea acestora în țară.

În funcție de evoluția bolii, vom actualiza informațiile despre focarele de pestă porcină africană.