În cadrul întâlnirilor membrilor Guvernului Republicii Moldova și a conducătorilor autorităților administrative centrale cu cetățenii, la 18 ani curent, s-a aflat în vizită de lucru în raionul Ștefan Vodă dl Boris Gîlcă, secretar general de stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Pe parcursul zilei dl Gîlcă a avut întrevederi cu colectivele medicale din trei instituții: spitalul raional, centrul de sănătate Ștefan Vodă și centrul de sănătate Talmaza.
În discursul său dl Gîlcă a menționat ca un factor pozitiv că după reformarea ministerelor toate domeniile sociale sunt unite în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În domeniul de sănătate transformările vor continua întru asigurarea serviciilor medicale calitative prestate populației, a punctat secretarul de stat. E vorba despre două reforme majore, prima fiind reorganizarea Centrului Naţional de Sănătate Publică în Agenția Națională pentru Sănătate Publică, autoritate care va prelua domeniile de activitate ale Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate, Centrului Naţional de Management în Sănătate, Inspectoratului farmaceutic şi al dispozitivelor medicale, Centrului Naţional de Sănătate Publică și Centrele de Sănătate Publică teritoriale. Astfel, în Republica Moldova va funcționa un singur organ de control în domeniul sănătății publice.
O altă reformă vizează asistența medicală primară. Actualmente, sistemul se confruntă cu multiple probleme – eficienţă redusă, birocratizare excesivă, lista mică de medicamente compensate, insuficiența de cadre medicale, mai ales la sate. Pentru a schimba lucrurile, se propune o nouă abordare care va spori esențial rolul și prestigiul medicului de familie, ca persoană cheie la care apelează pacientul pentru a beneficia de asistență medicală. Urmare a implementării reformei asistenței medicale primare va fi asigurată racordarea graduală a sistemului la modelul european, bazat pe practica de medicină de familie. Un accent aparte va fi pus pe responsabilitatea și inițiativa medicului de familie – titular al practicii libere, care va putea, în premieră, decide asupra formei de activitate: prestarea serviciilor în cadrul practicii individuale ori de grup sau activitatea în componența instituțiilor existente. Până la finele lunii octombrie curent vor fi finalizate pregătirile pentru contractarea directă a noilor prestatori de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.
Vorbind despre transformarea spitalelor raionale dl Gâlcă a adus un exemplu. În Moldova cu populația de aproximativ 3 milioane (conform recensământului din anul 2014) funcționează 84 de spitale, inclusiv 10 private, iar în Israel cu 8,5 mln de locuitori – 22 de spitale. Astfel, sistemul spitalicesc din Moldova necesită să fie transformat în conformitate cu numărul de populație. Secretarul general de stat a dat asigurări că spitalul nu va fi închis, ci reprofilat, personalul medical nu va fi concediat, deoarece țara se confruntă cu lipsa cadrelor medicale. Profesia de medic nu mai este una atractivă, dovada elocventă este faptul că în anul 2017, prima dată în istoria Universității de Medicină, locurile bugetare au rămas necompletate. Rezidenții și medicii pleacă peste hotare și majoritatea rămâne în Europa. Îndemnizația unică pentru medici care vin la lucru în mediu rural a crescut și constituie 45 mii lei, pentru asistente medicale – 36 mii, însă doritori de a veni la lucru în centrul raional sau sate practic nu sunt, situația în sistemul de sănătate este una gravă. MSMPS și Guvernul înțeleg că una din problemele majore este salarizarea insuficientă a personalului medical și caută soluții potrivite pentru a ridica esențial salariul în sistemul de sănătate.
MSMPS este îngrijorat încă de o problemă care există în sistemul de sănătate – denigrarea medicinii, cazurile de rezonanță fiind cunoscute de toată lumea. Majoritatea medicilor își îndeplinește obligațiunile de serviciu la nivelul cerințelor, însă sunt și acei care au o comunicare defectuoasă cu pacienții, extorchează mită pentru serviciile prestate. Toți cunosc acestea persoane însă comunitatea medicală se face a nu vedea, altădată chiar apără colegii care încalcă grosolan etica și deontologia medicală. Dl Gîlcă a făcut un apel la corectitudine, intoleranță față de colegi care au uitat de jurământul lui Hipocrate, aducând prejudicii grave sistemului în întregime. Dar există și altă latură a problemei – pacienții ca și lucrătorii medicali sunt diferiți, unii din ei au o comportate neadecvată, agresivă, verbală și fizică, recurg la maltratarea personalului medical. Legea cu privire la ultragiere vine în apărarea oamenilor în halate albe. Pacienții trebuie să cunoască că pot fi trași la răspundere (amendă usturătoare) pentru insulte, ofensarea etc. a personalului medical. În curs de elaborare se află legea malpraxis-ului medical. Anul 2018 este complicat, anul electoral. În context, dl Gâlcă a chemat prezența să nu uite că este un partid mai presus decât toate – partidul medical.
Lucrătorii medicali din toate instituțiile au adresat secretarului general de stat mai multe întrebări, au vorbit despre problemele existente. Astfel, aviația sanitară poate să fie așteptată 6-8 ore, aprovizionarea cu medicamente a spitalului raional nu corespunde necesităților din cauza achizițiilor întârziate la nivel de Agenția medicamentelor, medicina spitalicească și cea de urgență are diferite criterii de spitalizare a bolnavilor, spitalul n-are o mașină sanitară pentru transportarea bolnavilor în altă instituție medicală, iar serviciile medicinii de urgență în acest caz sunt foarte costisitoare.
Medicii de familie la fel să confruntă cu probleme. O nemulțumire este legată de indicatorii de performanță care, după părerea medicilor, sunt sociali, nu medicali – luarea gravidelor la evidență până la 12 săptămâni, imunizarea copiilor, tuberculoza. Normele metodologice trebuie de revăzut deoarece ele nu sunt actuale. Trebuie să fie responsabilizați, la nivel de lege, și pacienții care neglijează propria sănătate: nu se pun la evidență la timp, nu respectă tratamentul gratuit etc. Sunt multe dubii în privința liberii practici a medicului de familie.
Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, și-a exprimat îngrijorarea privind reforma asistenței spitalicești și a medicinii primare. „Noi trebuie să facem tot posibilul pentru a apropia serviciile de cetățeni, ci nu a depărta”, a punctat președintele raionului. Până a lua o decizie definitivă trebuie să fie consultați și ascultați specialiștii din ramură, cetățenii care cunosc unele lucruri mai bine decât ministerul de resort. Noi nu putem să ne comparăm cu România, un stat cu mult mai dezvoltat și cu altă situație economică și socială, nemaivorbind de Israel. Cele mai dure reforme sunt acceptate de populație dacă ele duc spre schimbări benefice pentru toți cetățenii, a atenționat dl Molozea.
Dl Boris Gîlcă a asigurat că reformele nu se vor face peste noapte și nu vor fi în detrimentul populației.
Vizitele reprezentanților guvernului sunt necesare și utile pentru demnitari atunci când ei venind în raion nu numai văd situația reală și problemele existente, înscriu propunerile și doleanțele specialiștilor și cetățenilor dar și informează instanțele abilitate pentru a fi luate în seamă mai ales când e vorbă de reforme în domenii importante pentru toată populația.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”