Noutăți

Școala de Arte ,,Maria Bieșu,, la vârsta tinereții

Sărbătoare de zile mari a avut loc la sfârșit de primăvară în orașul Ștefan Vodă. Școala de Arte ,,Maria Bieșu,, a sărbătorit aniversarea de 30 ani de la fondare. Cu acest prilej a avut loc festivitatea cu genericul ,,Trecând cu  ARTA PRIN TIMP,,.

În baza ordinului Nr.178 din 22 august 1991 a Ministerului Culturii și Cultelor din Republica Moldova, pe  baza a două școli: școala muzicală și școala de pictură, adăugând și două secții noi secția teatru și secția coregrafie; la decizia Sovetului Raional de deputați a poporului a fost emisă Hotărârea nr.10 din 20 septembrie 1991 Cu privire la formarea Școlii de Arte condusă de dna directoare Ludmila Malachi. Iar prin decizia Conducerii RSSM prin dispoziția nr.311 din 19 decembrie 1990 instituției a fost oferit sediul nou, mai spațios, mai luminos și încăpător.        La ceasul aniversar, Școala enumeră mii de elevi care au primit o educație artistică de valoare. Azi, Școala de Arte ,,Maria Bieșu,, se mândrește cu succesele discipolilor săi: absolventa Svetlana Covali profesoară și interpretă de vioară în Conservatorul din Padova din Italia; Elena Covali, maiestru de concert și profesoară de pian în Padova,  Italia; Ion Mihalachi în prezent violonist a Orchestrei Municipale condusă de frații Advahov; Boris Covali, interpret de muzică ușoară; Mariana Ungureanu, compozitoare, pianistă, membră a Uniunii Compozitorilor din România, membră a Societății de Compozitori franceze și a Societății de Autori Dramatici franceze, doctorantă în Estetica muzicală la Universitatea din Paris Franța, câștigătoare a premiului Internațional de compoziție la Festivalul George Enescu din București; Cernean Cristina profesoară conservatorul din Italia; Țurcan Alexei, compozitor, regizor de sunet, România; Iulian Pușcă la vârsta de 20 de ani a fost distins cu numeroase premii  la Concursurile Internaționale precum: Premiul I la „Remember Enescu” București, România și Grand Prix la „George Georgescu” Tulcea, România ,de două ori medaliat cu aur la „Jocurile Delfice” Bryansk, Rusia , Cupa de Aur la Festivalul internațional de artă „April Spring” Coreea de Nord; Cristina Bleandură, solista a Teatrului de operă și balet, România; pictorul Vitalie Butescu, membru a Uniunii Pictorilor din România și mulți alții.

Unii dintre ei au împărtășit bucuria evenimentului prin prezența proprie fie în sală, fie în scenă.

Dar, să revenim la eveniment. Tonul sărbătorii a fost dat din edificiul Școlii. Instituția și-a deschis larg ușile pentru oaspeții doriți și așeptați, care cu mare drag și nostalgie și-au purtat pașii prin clasele de studii. După ce toată lumea în alai frumos dus de farmecul sunetului de fanfară și cu majorete, pe aleea Artelor improvizată, s-a îndreptat spre casa orășenească de cultură, unde a avut loc evenimentul propriu-zis.

După un scurt recital muzical în fața casei de cultură, în holul instituției, amalgamul talentului născut sau crescut de profesori, a fost expus în vernisajul lucrărilor plastice ale elevilor Școlii ,,Maria Bieșu,,. Privind la care, înțelegi că pictura este măreția unei clipe surprinsă de ochiul pictorului și materializată într-un tablou, este starea sufletească a artistului exprimată în culori.

La fel, cei veniți la sărbătoare au avut ocazia de a viziona expoziția foto ale profesorilor actuali ai Școlii; ale ex-conducătorilor/pedagogilor, precum și absolvenților care continuă să profeseze în domeniul artelor.

La deschiderea festivității, compoziția muzical-coregrafică și oda ,,Orașul meu cu nume drag,, (versurile Snejana Dumitrașcu, muzica de Usaciov Nicolae, Artist a Poporului, dirijor, general-maior în rezervă) în interpretarea corului școlii cu solistele Ana-Valeria Dumitrașcu și Felicia Bulai, din prima au emoționat publicul spectator.

Tradițional, o asemenea sărbătoare prevede oaspeți și felicitări. Președintele raionului, Vasile Maxim a venit cu recunoștință față de colectivul și elevii Școlii, aducând mesajul de felicitare, Diplomă de Onoare și cadou de preț (calculator) pentru colectivul instituției precum și Diplome de Onoare profesorilor: Belibov Anastasia, Boldurean Nadejda, Cadu Anatol, Ciobanu Galina, Covali Valeriu, Diaconescu Irina, Malachi Emilia, Slobozian Anton, Zglavuță Vladimir.  La fel, din partea Direcției generale educație unii elevi și profesori pentru succesele obținute la Festivalurile Naționale și Internaționale (2021-2022) au fost decernați cu Diplome de merit și premii bănești

Mesajul de felicitare și apreciere și, nu în ultimul rând, mulțumiri pentru buna colaborare, a fost adus de către primarul or.Ștefan Vodă, Vladislav Cociu.

În continuare, prezentatorii Iuliana Bolozan (profesoară secția teatru) și Valeriu Moraru (directorul Școlii) filă după filă au ,,ghidat,, publicul prin anii de activitate a Școlii, reamintind cu cuvinte calde, apreciere și gratitudine de profesorii și conducătorii instituției:  Malachi Ludmila, Rusanovschi Ludmila, Moraru Valeriu și directorii adjuncți: Titova Ala, Belibova Anastasia, Ursu Grigorie, Bursuc Natalia. Un minut de reculegere a fost ținut în amintirea celor plecați în lumea drepților.

Un omagiu aparte a fost adus Primadonei Operei Naționale din Republica Moldova, Artistă a Poporului, Laureată a Premiilor de Stat, profesor universitar, academician, ,,Doctor Honoris-Causa,,, Cavaler al ,,Ordinului Republicii,, și deținătoarea Ordinului Național ,,Steaua  României,, Deținătoarea Premiului cea mai bună Cio Cio San din lume, numele căreia îl poartă Școala – MARIA BIEȘU.

Semnificativă a fost evoluarea în scenă a absolventei Școlii, Cristina Bleandură, solista a Teatrului de operă și balet, România cu piesele ,,Ave Maria,, (G.Caccini) din repertoriul Primadonei, ,,Lie Ciocârlie,, și o piesă populară.

Cu evocări despre cum a fost și este, inclusiv mesaje de felicitare prilejuite de aniversarea a celor 30 de ani, au venit: dna Burlaca Ludmila, director, regizor al Teatrului  ,,Geneza-Art,, ex-șefă a secției raionale cultură, care a contribuit la fondarea Școlii;  Natalia Moraru-Vasilcău, moderatoare TV și absolventa Școlii; dl Tuhari Valentin, directorul Școlii de Muzică ,,Maria Bieșu,, din mun.Chișinău.

Între timp, și-au făcut apariția în scenă cu prezentări artistice elevii Școlii demonstrând talentul  propriu, abilitățile artistice, cât și munca cu abnegație a profesorilor: ansamblul de vioriști; ansamblul de chitariști; ansamblul de pianiști, orchestra de instrumente aerofone și estradă; grupa mică, dansuri moderne; ansamblul de dansuri populare ,,Izvoraș,, colectivul coregrafic ,,Nistruleț,,; elevii secție teatru cu sceneta ,,Cuconița,,; solistele Cristina Bleandură, Ana-Valeria Dumitrașcu, Tina Verebcean și Daniela Ciobanu.

Un cuvânt aparte merită succesele elevilor și a pedagogilor, grație cărora faima Școlii de Arte ,,Maria Bieșu,, din Ștefan Vodă este dusă dincolo de hotarele țării:

  • elevii secției artă plastică au participat la concursuri Internaționale din Macedonia, Cehia, China, Polonia, Belarus;
  • orchestra condusă de profesorul Igor Dumitrașcu au demonstart takentul în fața spectatorilor din  Macedonia, Grecia, Montenegro. Sunt laureați a premiului I  la Festivalul-Concurs Internațional ,,Răsună Fanfare peste Hotare”, participanți la emisiunea TezaurTV
  • ansamblul de dansuri populare ,,Izvoraș,, condus de Anatol Cadu, a evoluat pe scenele din România, Ucraina, Muntenegru, Bulgaria, etc. laureat al multiplelor Festivaluri/concursuri Naționale și Internaționale, în anul de învățământ 2021-2022 deținător ai Premiului Mare la Festivalul de dansuri populare din Slovenia; deținător a locurilor I la concursul republican ,,Tinere talente,, și ,,Dance Play,, din Ucraina.
  • colectivul coregrafic ,,Nistruleț,, condus de Snejana Dumitrașcu, laureate al Premiului I la Festivalul-concurs ,,La Nistru la mărgioară” participanți la Festivalurile Internaționale peste hotarele țării, a cucerit publicul din Macedonia, Grecia, Montenegro.
  • elevii secției canto au demonstrat talentul, deținând premii mari și premiile I la Festivalurile-Concurs ,,Pe urmele Primadonei Maria Bieșu,, și ,,Tamara Ciobanu,,

Să dăm nume și apreciere colectivului Școlii de Arte ,,Maria Bieșu,, în frunte cu directorul Valeriu Moraru; secția muzică/interpretare muzicală: Rotari Liliana, Bursuc Natalia, Malachi Emilia, Ciubotaru Daniel, Diaconescu Irina, Bulai Robert, Velcinscaia Tatiana, Chigai Natalia, Diana Moraru; secția instrumente populare: Covali Valeriu , Caraștefan Vitalie, Pogor Iurie, Moraru Valeriu; Zglavuță Vladimir;  instrumente aerofone și percuție: Dumitrașcu Igor, Florea Ion, Timofei Tighineanu

Secția coregrafie: Liuba Damian, Anatol Cadu, Dumitrașcu Snejana, Ștefan Stăvilă, Vition Valentina, Banari Sergiu, Gorun Pavel, Constantin Ciubotaru, Caijbîrnă Vladimir, Luca Procopovici;

Secția arte vizuale: Belibova Anastasia, Haret Ghenadie, Slobozianu Anton, Ciobanu Galina, Ciuloci Ludmila, Spinei Inga, Bragarenco Iulia

Secția teatru: Bolozan Iuliana și Repeșciuc Raisa.

Secția teorie: Boldurean Nadejda, Pogor Tatiana, Ciobanu Liuba

Muncă pentru buna desfășurare a procesului de studii în Școală depun și cei din aparatul administrativ: Melnic Anatolie, Donici Ana, Verebcean Vera, Ștefan Becciv.

30 de ani ai Școlii de Arte ,,Maria Bieșu,, au fost marcați la nivelul meritat, vibrațiile muzicale delectând auzul, amintirile răscolind sufletele, întâlnirile bucurând inimile. Toate cele prezentate cu drag publicului spectator: lucrările plastice; evoluările spectaculoase în scenă ale elevilor (actualii și foștii) școlii de arte, alături de profesorii care pe parcursul anilor au știut să inspire dragostea față de arte, au venit drept dovadă că suntem un popor talentat și înzestrat cu cele mai frumoase calități.

O filă din istoria Școlii de Arte ,,Maria Bieșu,, la 30 de ani a fost scrisă deosebit, în speranța și dorința ca instituția să dăinue mulți ani înainte, să crească noi talente și să se bucure de succese.

Notă: Evenimentul a fost susținut financiar de către Cobnsiliul raional Ștefan Vodă și sponsorii:  Familia Vascoveț, familia Musteață, cafeneaua Smail, SRL Edita Bolozan, Ștefan Andrei.  La fel, au contribuit Artiștii Emeriți a Moldovei, Maieștri în Artă, membri a uniunii Compozitorilor și Muzicologilor Nicolaie Usaciov și Oleg Cazacu.

Acțiunea a prezentat și teza de licență a profesoarei Snejana Dumitrașcu, abolventă a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, care suntem convinși, a fost susținută cu brio.

Lia Banari, șefa serviciului protocol și relații cu publicul, DAP