Noutăți

Școala bunelor maniere

Lipsa bunelor manieri, culturii generale se face tot mai frecventă în realitatea zilelor de azi. Cunoaștem cu toții multipli factori sociali și economici care au dus la diminuarea valorilor umane în societatea noastră. În acest context bucură faptul că pedagogii școlii primare din centrul raional, și nu numai, nu se opresc la constatări triste, ci fac tot posibilul ca nimeni să nu spună despre discipolii lor că „n-au cei șapte ani de acasă”. E lăudabil faptul că această educație se face în strâns parteneriat cu părinții copiilor și grădinița de copii. Exemplu elocvent – activitatea organizată și desfășurată de dna Ina Bleandură, învățătoarea clasei a II-a, alături de copii fiind părinții și educatorii de la grădiniță nr. 3 din Ștefan Vodă.

„Nu știm cum s-a întâmplat, dar observăm în jur tot mai multe persoane despre care îți vine a spune că-i lipsesc „cei șapte ani de acasă”.  Acest fapt ne-a dat imboldul de a organiza o activitate cu genericul „Cei șapte ani de acasă, cea mai de preț avere”. Anunțând copiilor subiectul, am văzut în ochii lor dorința de a se implica. Cu deosebită plăcere a venit în ajutor mămica Iuliei Ceapchi, dna Olga. Recitind versurile, în inima fiecărui copil încolțeau semințele omului manierat. Copiii au învățat o lecție a toleranței, cumsecădeniei, inteligenței pe care o vor duce cu sine pe parcursul vieții, servind ca exemplu pentru cei din jur. „Omule,de ți-a rămas/Cuget!Fă puțin popas!/Fii atent pe unde calci,/Cântărește tot ce faci. O-mu-le-e-e-e!” – acesta este mesajul nostru pentru toți colegii de breaslă, părinții elevilor și întreaga societate”, a făcut o generalizare scurtă a activității dna Bleandură.

Părinții au trăit emoții frumoase și sentimentul mândriei pentru odraslele lor care au recitit poezii și au cântat cu însuflețire și sinceritate specifice numai copilăriei. Dl Gheorghe Anghel, primar de Ștefan Vodă, a fost mișcat atât de artistismul micilor declamatori, cât și de actualitatea tematicii activității extrașcolare, mulțumind dnei Bleandură pentru educația civică a elevilor.