Noutăți

Savoarea Piersicului de la Tudora

Cel mai savuros eveniment al verii, expoziția-târg cu impact cultural-turistic „Hai la piersici!”, s-a desfășurat, la 15 iulie curent, în s. Tudora. Peste 30 de producători s-au prezentat cu cele mai suculente şi aromate fructe. „Scopul evenimentului – promovarea satului Tudora ca destinaţie turistică, localitate amplasată pe malul Nistrului, totodată promovăm şi fructul nostru principal care a scos Tudora în relief şi în întreaga lume, piersicul”, a comunicat Dorina Onici, președintele Asociaţiei obştești ”Meleag Natal”.

Expoziția-târg a ajuns la al treilea ediție având ca parteneri Consiliul raional Ștefan Vodă, direcția cultură, tineret, sport și turism, direcția economie și atragerea investițiilor. Cu eforturile comune a fost plămădită și realizată o sărbătoare de zile mari care a bucurat toată lumea prezentă la eveniment, dăruindu-le clipe plăcute și impresii de neuitat. Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a felicitat organizatorii, administrația publică locală, locuitorii satului cu această frumoasă tradiție de a sărbători Piersicul și „părinții” lui, producătorii.

Îndemnul organizatorilor „Hai la piersici!” a fost auzit de foarte multă lume: agenți economici din raion și Chișinău care au venit cu diferite produse expuse spre vânzare, meșteri populari și artiști amatori din mai multe localități ale republicii, locuitori ai satelor din vecinătate, turiști, inclusiv din străinătate. O notă aparte au adus evenimentului membrii Fondului pentru tineri Ștefan Vodă: ca de obicei, a fost în vogă, la copii și maturi, face painting-ul, foarte multă lume purtând cu plăcere pe mână sau pe față simbolul sărbătorii – Piersicul – pictat de către tinerele și talentate pictorițe ale fondului.

Astfel, nivelul de organizare a expoziției-târg, amenajarea originală a terenului, cadouri pregătite pentru toți vizitatori (eșarfă de culoarea persicului și o sticlă de compot din piersici), mascota-piersic, distracțiile pentru copii și maturi, repertoriu artistic de excepție cu invitată specială, cântăreața de muzică populară Maria Iliuț, și multe alte momente frumoase apreciate de lumea prezentă vorbesc elocvent despre dorința celor de la Tudora de a reda sărbătorii un suflu nou, o continuitate mai strălucită și promițătoare. Președintele raionului a menționat că Consiliul raional va susține aspirațiile organizatorilor deoarece festivalul deja depășește hotarele localității și merită să aibă un statut mai înalt.

Ce sărbătoare fără surprize? Și de data aceasta Consiliul raional a venit cu 30 de cadouri de preț pentru cei mai buni producători de piersici, agenți economici, participanți permanenți la festival, meșteri populari, artiști amatori și oaspeți de onoare. Organizatorii locali, la fel, au bucurat activiștii și participanții cu atenție și mențiuni.

Stimați vizitatori! Accesați rubrica „Galerie foto” unde sunt plasate imagini de la sărbătoarea Piersicului și o să vă convingeți cât e de greu de redat în cuvinte toate nuanțele unui eveniment bogat și interesant, cu multiple fațete…

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”