Noutăți

Satul Feşteliţa va implementa un proiect energetic cu susţinere internaţională

Consiliul local Feștelița și Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) au semnat un acord pentru modernizarea sistemului de iluminat stradal al satului, prin implementarea de măsuri de eficiență energetică și extinderea rețelei de iluminat. Acesta este primul proiect finanțat de NEFCO în Republica Moldova.

În Feștelița, sat cu circa trei mii de locuitori, sistemul de iluminat stradal existent acoperă doar partea centrală a satului, fiind format dintr-o rețea de iluminat de 6 km, cu 100 de corpuri de iluminat, în mare parte lămpi de mercur ineficiente, care asigură o iluminare slabă pentru străzi și consumă o cantitate mare de energie electrică.

Împrumutul NEFCO din Programul de Finanțare „Credite pentru Conservarea Energiei” (ESC) va permite extinderea rețelei de iluminat stradal pentru a acoperi toate străzile din sat. În total, vor fi instalate aproximativ 300 de lămpi LED noi. În plus, cablarea existentă va fi înlocuită cu cablaje izolate auto-portante.

„Mulțumită sprijinului financiar al NEFCO, Feşteliţa va avea 11 km de sistem de iluminat stradal. În numele comunității noastre, sunt recunoscător NEFCO și îmi doresc ca experiența noastră să fie un exemplu bun pentru alte localităţi care caută finanțare accesibilă și sunt dispuse să facă o schimbare durabilă în calea lor de dezvoltare”, a afirmat Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița.

Proiectul implementat va avea un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea emisiilor de CO2 și înlocuirea lămpilor de mercur utilizate în prezent cu alternative ecologice. De asemenea, proiectul va genera economii pentru consiliul local datorită iluminării cu LED-uri eficiente din punct de vedere energetic.

„Pentru noi este o etapă importantă în Moldova să semnăm primul nostru acord de împrumut și să începem implementarea proiectului. Vom oferi asistență tehnică și sprijin de implementare Consiliului local Feștelița și așteptăm să vedem primele rezultate ale proiectului în primăvara anului viitor”, a declarat Aliona Fomenco, manager de program ESC, NEFCO.

Investiția totală a proiectului este de 125 mii de euro, din care circa 112 mii de euro (2,18 milioane de lei) sunt asiguraţi dintr-un împrumut al Fondului ESC și circa 13 mii de euro (260 mii de lei) de către Consiliul local Feștelița. Se estimează că proiectul va fi finalizat în primul trimestru al anului 2021.

Programul ESC a fost lansat în Moldova în anul 2019 pentru a finanța investițiile municipale în măsuri de eficiență energetică pentru clădirile sociale precum grădinițele, școlile, spitalele, și iluminatul stradal.

Sursa: Moldpres.md