Noutăți

Sărbătoarea „Ziua sportivului” la Ștefan Vodă

(Fotografiile sunt plasate în rubrica „Galerie foto”)

Un eveniment sportiv de amploare – Ziua Sportivului – s-a desfășurat, la 18 mai curent, pe stadionul or.  Ștefan Vodă. Peste 400 de sportivi de toate vârstele practic din toate localitățile raionului au mers în coloană pe stadion sub acompaniamentul fanfarei casei de cultură din centrul raional, apoi s-au aliniat pentru ceremonia de deschidere a sărbătorii. Defilarea fanfarei, participanții fiind îmbrăcați în costume frumoase, a adus evenimentului un suflu deosebit de sărbătoare, de dispoziție și voie bună.

Prezentatoarea, dna Alina Rovenco-Șevcenco, a oferit cuvântul președintelui raionului. Dl Iurie Moiseev a adresat participanților la eveniment un mesaj de salut, dorindu-le baftă sportivă și realizări cât mai frumoase atât la nivel de echipă cât și individual, fără nicio traumă. Dumnealui a informat despre aportul Consiliului raional în dezvoltarea sportului, modului sănătos de viață. În context: toate turneele și competițiile sportive de rang raional sunt sponsorizate de către Consiliul raional. Mai mult, se depun eforturi pentru consolidarea bazei materiale a sportului. Astfel, au fost alocate: 150 mii lei primăriei s. Antonești în scopul procurării unui covor artificial pentru stadionul recent construit în localitate; 300 mii Asociației părinților și pedagogilor „Vis” din s. Popeasca pentru amenajarea terenului sportiv prin construcția mini-terenului de fotbal; 300 mii lei primăriei s. Ermoclia pentru construcția unui teren de sport multifuncțional. La insistența conducerii raionului, Guvernul Republicii Moldova a alocat un milion de lei pentru reparația capitală a sălii de sport a școlii profesionale din Ștefan Vodă. Prin decizia Consiliului raional a fost completat Regulamentul de susținere a elevilor capabili de performanță cu următoare sintagmă: „Sportivii din raion, învingători ai competițiilor sportive la nivel internațional, mondial, olimpiade (locurile I,II și III) vor beneficia de burse lunare în mărime de 1000 lei”.

Organizatorii sărbătorii l-au surprins plăcut pe Antrenorul Emerit al RM, dl Efim Vremere – cu prilejul jubileului de vârstă dl Moiseev i-a înmânat Diploma de onoare a Consiliului raional și un cadou de preț.

Președintele indicatelor din raion, dl Vinidict Lutenco, a subliniat că sindicatele întotdeauna au susținut modul sănătos de viață, dezvoltarea sportului în raion prin fapte concrete. Tradițional, trofeele vii (cocoș, gânsac, iepure, berbec) pentru premierea învingătorilor la luptă națională trânta au fost procurate de sindicate.

Dl Grigore Vorfolomei, directorul școlii sportive, a anunțat despre modul desfășurării competițiilor, dorind tuturora o zi frumoasă, realizări și performanțe.

În diferite sectoare a stadionului sportivii se întreceau concomitent la fugă, sărituri în lungime, volei, șah, dame, trântă, etc. O zi caldă, cu mult soare a adunat pe stadion multă lume, sportivii fiind susținuți de amatorii diferitor genuri de sport. Organizatorii au avut grijă ca să fie prezent la stadion un lucrător medical, să funcționeze magazinul ambulant cu băuturi răcoroase, înghețată, produse alimentare, inclusiv șașlâc pentru doritori. În această zi a avut de câștigat nu numai învingătorii competițiilor decernați cu diferite trofee, dar și toți amatorii sportului care au primit o plăcere deosebită trăind emoții puternice în calitate de suporteri.

Lista învingătorilor e mare, însă triumfătorii a meritat din plin ca numele lor să fie aduse la cunoștința comunității raionale.

Volei

I loc – Ștefan Vodă

II – liceul teoretic „Ștefan Vodă”

III – s. Căplani

Armwrestling

Andrei Burlacu din Căplani a câștigat locul I la mâna stângă (din 27 de participanți) și cea dreaptă (17)

Trânta

Gabriel Gogu, s. Talmaza – cocoș

Dorin Lungu, s. Talmaza, iepure

Vasile Gogu, s. Talmaza, cocoș

Elviu Lupan, s. Crocmaz, gânsac

Aurel Tulei, s. Crocmaz, berbec

Atletism, per echipă

I – s. Olănești

II – s. Căplani

III – or. Ștefan Vodă

Ridicarea greutății (2 haltere a câte 24 kg)

I – Alexandru Șevcenco – 60

II – Leonid Gutțul – 35

III – Grigore Cosinici – 30

Supercupa raionului la fotbal

I – s. Răscăieți

II – s. Purcari

Joc de dame (fete)

I – Gabriela Popenco, s. Cioburciu

II – Maria Chiselița, s. Ermoclia

III – Nicoleta Cojocari, s. Cioburciu

Joc de șah (fete)

I – Maria Gîrjeu, s. Feștelița

II – Alina Serbenco, s. Cioburciu

III – Iuliana Gîrjău, s. Feștelița

Joc de dame (băieți)

I – Sorin Ștefan, s. Cioburciu

II – Vladimir Guțu, or. Ștefan Vodă

III – Sergiu Vinderău, s. Căplani

Joc de șah (băieți)

I – Sergiu Golban, s. Carahasani

II – Mircea Cuclenco, or. Ștefan Vodă

III – Sergiu Cuclenco, or. Ștefan Vodă

Cupele, cadourile, medaliile, diplomele le-au înmânat învingătorilor dnii Iurie Moiseev, președintele raionului, Vasile Gherman și Alexandru Pavlicenco, vicepreședinții raionului.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”