Ziua Mondială a oamenilor în etate care este consemnată la 1 octombrie în anul curent a coincis cu sărbătorirea în raionul nostru a Zilei Naționale a Vinului. Din acest motiv organizația veteranilor de muncă și război din or. Ștefan Vodă a organizat o adevărată sărbătoare pentru oamenii ajunși la vârsta înțelepciunii (această metaforă frumoasa a folosit în cuvântarea sa dl Anghel, primar de Ștefan Vodă) la data de 7 octombrie. Evenimentul în desfășurarea căruia s-au implicat foarte activ primăria urbei și artiștii amatori din centrul raional a avut loc în casa de cultură. Dispoziția de sărbătoare s-a simțit drept din hol unde colaboratorii bibliotecii publice au prezentat o expoziție cu genericul „Vestimentația tinereții noastre” cu obiecte prețioase adunate de la locuitorii urbei.
Hainele bătrâneții care, după zicală populară, sunt grele, în situație de criză din țara noastră în multe cazuri devin insuportabile. Cred că anume din cauza aceasta sala casei de cultură n-a fost plină – nu le arde bătrânilor de distracție, când nevoile cotidiene le lasă fără somn, când sănătatea șubredă nu le dă voie să iasă din casă. Regretul și scuze din partea clasei politice pentru situația în care se află oamenii de vârsta a treia a adus dna Valentina Buliga, parlamentară, dăruind tuturora, în semn de recunoștință profundă, un buchet frumos de crizanteme. Dumneaei a adus felicitări și din partea dlui Nicolae Molozea, președintele raionului, care la acel moment a avut o întâlnire importantă la vama din Palanca. Dl Vladimir Țurcan, deputat în Parlamentul RM, prezent și dânsul la această manifestație culturală, a felicitat veteranii truda de viață a cărora, din păcate, nu este răsplătită pe merit…
Organizatorii sărbătorii cunoscând bine că copiii, mai ales nepoții, sunt cea mai mare dragoste a buneilor au adus în scenă niște puști frumoși îmbrăcați în haine naționale care au înviat în inimile celor prezenți în sală clipe frumoase din copilăria proprie, însă minutul de reculegere anunțat de moderatoarea Ana-Maria Dimitrenco, în memoria dlui Gheorghe Caraștefan, care a fost părintele spiritual și sufletul corului veteranilor, le-a amintit că oamenii nu sunt veșnici pe acest pământ, rămân pe veci în amintirea celor rămași să trăiască numai faptele săvârșite, bune, dar și cele rele…
Scenariul elaborat de dna Svetlana Agachi, specialist în cultură, a îmbinat armonios evoluările pe scenă a artiștilor amatori ai casei de cultură, ai veteranilor (dna Maria Nihaenco, dl Semion Bolozan, dna Vera Ceburcean, în pofida vârstei, au fost la înalțime) și elevilor din liceul teoretic „Ștefan Vodă” și gimnaziul „Dimitrie Cantemir” (învingători ai concursului „O scrisoare buneilor”). Vocea frumoasă, cuvintele calde în adresa veteranilor a moderatoarei Ana-Maria Dimitrenco, cântecul interpretat au adus sărbătorii un farmec aparte. Poeziile compuse de nepoții iubitori, cuvintele pline de recunoștință și dragoste nemărginită față de bunică sau bunel au fost atât de sincere și emoționante, încât ochii bătrânilor s-au împlut de lacrimi – lacrimi de fericire.
Dl Gheorghe Anghel în luarea de cuvânt s-a dat cu părerea că 1 octombrie nu este un prilej pentru a aduce în dar oamenilor în etate colete alimentare s-au bani, deoarece trebuie de ajutat bătrânii anul împrejur. În această zi e necesar de ridicat dispoziția, optimismul, a dărui cât mai multe emoții pozitive, clipe frumoase de bucurie sufletească. Primarul de Ștefan Vodă a dat o apreciere înaltă a activității organizației veteranilor condusă de dl Mihail Tomov și din partea primăriei a adus în dar clubului veteranilor un televizor LED.
În programul sărbătorii au fost incluse și competiții sportive la șah, dame și tenis de masă ce s-au desfășurat pe parcursul săptămânii. Premiile pentru locurile II și III a fost înmânate după competiții, iar cei mai buni sportivi care s-au plasat pe locul I au fost invitați în scenă unde primarul le-a înmânat trofeele sportive.
Președintele organizației veteranilor, dl Mihail Tomov a mulțumit Consiliului raional, primăriei orașului pentru susținerea permanentă, materială și morală, direcțiilor liceului și gimnaziului din oraș, angajaților casei de cultură, bibliotecii publice pentru receptivitate și colaborare rodnică.
Sărbătoarea a luat sfârșit pe o notă emoționantă – toți artiștii amatori care au luat parte în concertul de sărbătoare au ieșit pe scenă pentru a susține pe Danielaa Ceban care a interpretat cântecul lui Raimond Pauls „Nunta de aur” („Бабушка рядышком с дедушкой cнова жених и невеста).
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”