Comunicate Medicina Noutăți

Săptămâna Europeană a Imunizărilor 26 aprilie-2 mai 2021

Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) marchează în perioada 26 aprilie – 02 mai 2021 cea de-a 16-a aniversare a Săptămânii Europene a Imunizărilor Săptămâna Europeană a Imunizării (SEI).

Scopul campaniei este conștientizarea necesității procesului de imunizare și importanța protejării împotriva bolilor care pot fi prevenite. Anul 2021, fiind perioada în care procesul de imunizare reprezintă o necesitate  pentru viața și sănătatea oamenilor, în contextul pandemiei COVID-19. Totodată, această campanie va contribui la creșterea încrederii și a solidarității oamenilor față de vaccinarea împotriva COVID-19. Procesul imunizării împotriva COVID-19 fiind unica soluție pentru oprirea pandemiei și salvarea vieților omenești.

Mesajele cheie pentru Săptămâna Europeană a Imunizării din acest an sunt următoarele:

Vaccinarea COVID-19

  • Vaccinarea COVID-19 este un instrument vital pentru a ne ajuta să punem capăt pandemiei, dar nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță.
  • În 2020 s-a înregistrat o incidență extrem de scăzută a rujeolei. Pentru a proteja acest progres, trebuie menținută o acoperire ridicată cu vaccinare de rutină.
  • Pandemia COVID-19 a demonstrat importanța imunizării; să folosim pe deplin beneficiul potențial al vaccinurilor existente.
  • Dacă imunizarea de rutină este neglijată din cauza COVID-19, impactul va fi resimțit mult după terminarea pandemiei.

Vaccinurile ne-au apropiat și ne vor apropia din nou

De peste 200 de ani, vaccinurile ne-au protejat împotriva bolilor care amenință viețile și ne interzic dezvoltarea. Cu ajutorul lor, putem progresa fără povara unor boli precum variola și poliomielita, care au costat omenirea sute de milioane de vieți.

În timp ce vaccinurile ne vor ajuta să progresăm pe o cale către o lume în care putem fi din nou împreună. Vaccinurile în sine continuă să avanseze, aducându-ne mai aproape de o lume lipsită de tuberculoză și cancer de col uterin și la sfârșitul suferinței de boli ale copilăriei, cum ar fi tetanosul și rujeola.

Investițiile și noile cercetări permit abordări inovatoare ale dezvoltării vaccinurilor, care schimbă știința imunizării pentru totdeauna, aducându-ne mai aproape de un viitor mai sănătos.

Procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova,inclusiv Ștefan Vodă se realizează în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, în scopul reducerii morbidității și mortalității provocate de COVID-19, prin asigurarea și administrarea în timp util a vaccinurilor sigure și eficiente populației Republicii Moldova, Planului Național de Imunizare împotriva COVID-19 și Ordinului MSMPS nr. 93 din 05 februarie 2021.

                      Valeriu Boian, coordonator SSSSP Ștefan Vodă