Noutăți

Săptămâna Energeticii durabile la Feștelița

Pe data de 16 iunie, în satul Feștelița, s-a desfășurat concursul desenelor, dedicat Săptămânii Energetice durabile organizate cu scopul de a sensibiliza populația privind metodele de eficientizare a energiei, reducere a emisiilor CO2, cât și sprijinirea modurilor de producere a energiei regenerabile.

Copiii din s. Feștelița au dat dovadă de ingeniozitate și au prezentat prin desene, dar și machete, metodele de protecție a mediului ambiant și de utilizare a surselor de energie renovabilă. Concursul a inclus trei categorii: grădiniță, școală și desene pe asfalt. Lucrările picilor au fost examinate de o comisie formată din copii și părinți, iar cei mai creativi dintre aceștia au fost premiați. După care, primarul satului Feștelița, dl. Nicolae Tudoreanu a avut grijă ca fiecare participant la eveniment să se delecteze cu câte o înghețată.

De asemenea, pe durata întregii zile, în Casa de Cultură a satului Feștelița a fost instalat un Planetarium mobil. Cei mici, dar și maturii au avut posibilitatea de a descoperi secretele universului. Pe lângă asta, a fost improvizat un cinematograf și copii au avut posibilitatea de a viziona la ecranul mare desene animate.

Atât copii cât și părinții au fost încântați în eveniment. Picii s-au distrat și au însușit mai multe lucruri despre protecția mediului și sursele de energie renovabilă. Adulții le-au mulțumit primarului și organizatorilor, afirmând că sunt bucuroși de toate inițiativele din domeniul energiei sustenabile ce vor fi implementate în satul Feștelița.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ”Crearea centrului de excelență prin pilotarea tehnologiilor de eficiență energetică și a surselor demonstrative de energie regenerabilă în satul Feștelița”, implementat de APL s. Feștelița – semnatar al Convenției Primărilor, în parteneriat cu AO Fondul de Inovații Sociale din Moldova ONG. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului UE „Convenţia primarilor – proiecte demonstraționale” (CoM-DeP), și presupune:

  • instalarea iluminatului stradal cu tehnologii LEDpe circa 12 km de rețea electrică;
  • instalarea sistemului de panouri solare pentru încălzirea apei menajere la grădiniță;
  • instalarea cazangeriilor pe bază de biomasă la 4 instituții publice (școală, grădiniță, casa de cultură și primărie);
  • plantarea a până la 20 ha de culturi energetice pentru producerea de bio-combustibil;
  • construirea unei centrale fotovoltaice de 300kWpentru transformarea energiei solare în energie electrică.