Noutăți

„Sângele ne unește pe toți!”

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se celebrează pentru a aduce omagiu celor ce donează sânge mulţumindu-le pentru sângele ce a salvat multe veţi omeneşti, totodată prin intermediul donatorilor de sânge de a încuraja mai mulţi oameni din întreaga lume să doneze sânge în mod voluntar şi în mod regulat. Sloganul pentru campania din acest an este „Sângele ne unește pe toți” ce simbolizează legătura între oamenii sănătoși care donează sânge și oamenii bolnavi ce au nevoie de transfuzii de sânge și componente sanguine.

La secția de transfuzie a sângelui Ștefan Vodă la 14 iunie în jurul orei 11 era aproape pustiu. Lucrul acesta m-a îngrijorat (așa puțini oameni au venit să doneze sânge?), dar și mi-a părut straniu, deoarece când eu, din cauza vârstei, am donat pentru ultima dată sânge (pe atunci secția se afla în clădirea centrului de sănătate), la această oră tabloul era diferit: oameni mulți, revoltați că toată procedura decurge prea încet, prin urmare unii, cum e înrădăcinat la acei cu „cultură înaltă”, încercau să se bage fără rând, sfadă, nemulțumire…

De atunci lucrurile s-au schimbat dacă nu radical, atunci în bine, a explicat dl Iurie Cheptanari, medic-transfuziolog. În primul rând, grație Consiliului raional care a alocat 150 de mii de lei din bugetul raional, secția a trecut în altă încăpere,reparată, bine încălzită iarna, plus la aceasta, secția a fost dotată cu aparataj performant.DSC00020 (2)DSC00016 (2)Donatorii sunt deserviți destul de repede: de la orele 8.00 până la moment sângele a fost colectat de la 40 de oameni, deși s-au prezentat 57 (la 17 din ei au fost găsite restricții): 5 din Crocmaz, 15 din Talmaza, 20 din Ștefan Vodă – de la centrul de sănătate, spital, poliție, serviciu situații excepționale, a precizat dna Natalia Deliu, sora superioara a secției de transfuzie.

Dl Cheptănari a informat că în anul 2015 planul stipulat de către Ministerul Sănătății a fost îndeplinit la o 100 de procente (dovada, Diploma Ministerului Sănătății, este afișată pe perete, la fel a fost menționat și Consiliul raional). Pentru anul curent planul este de 1624 de donatori, însă statistica bucură – deja s-a colectat sânge de la 1028 de persoane. Astfel, există premise că planul va fi depășit.

Foarte bine au lucrat cu oamenii, explicând importanța și necesitatea donării sângelui, colectivele centrelor de sănătate din Olănești și Căplani, prin urmare din aceste două localități deja au donat sânge 160 de oameni. Pentru a motiva donatorii, a spori numărul lor, primăriile satelor Talmaza, Slobozia, Carahasani, și nu numai, organizează transportarea gratuită a donatorilor la Ștefan Vodă, alocă câte o 100 lei pentru fiecare, organizează și o masă pentru ei. Evident, oamenii sunt mulțumiți, deoarece și la Ștefan Vodă primesc un talon în valoare de 50 de lei, procurând produse necesare de la magazinul „Bercut”.

După cum am aflat de la dna Deliu, sunt cazuri, când donează sânge toată familia – cinci, chiar șapte membri. Motivația acestor oameni săraci care n-au de lucru poate nu-i atât de nobilă ca salvarea vieților omenești, ei în acest fel își satisfac necesitățile materiale, însă, după mine, contează rezultatul final.

O tradiție care insuflă încredere în omenescul din noi și mult respect există la Direcția Regională Est: polițiștii de frontieră anual, în ziua de 25 mai, donează benevol sânge. Anul acesta 60 (!) bravi apărători ai hotarelor țării au venit la secția de transfuzie a sângelui pentru a-și onora obligațiunea sa morală față de oamenii suferinzi din cauza bolilor sau accidentelor tragice.

Fac un apel către toți care citesc rândurile acestea. Dacă doriți să trăiți un sentiment de satisfacție și împăcare sufletească, de înfrățire cu toată lumea, o clipă de fericire – donați benevol sânge! Sângele ne unește pe toți!

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”