Noutăți

S-a început recoltarea grâului

Secerișul, veriga finală și importantă în circuitul de producere a culturilor agricole, în SRL „Golnic-Prim” a început cu dreptul. Președintele raionului, dl Nicolae Molozea, a venit la Copceac (aici întreprinderea prelucrează pământul arendat de la cotași), unde s-a început recoltarea grâului. Lanul galben de grâu bucura ochii. Dl Nicolae Golinschi, conducătorul agentului economic, se afla la fața locului. Dumnealui avea dispoziție bună: după estimările făcute, de la fiecare hectar se așteaptă o roadă în jur la 5000 kg de grâu. Sarcina care îi stă în față la moment – recoltarea grâului în cei mai restrânși termeni, deoarece agricultura este riscantă, o calamitate naturală în clipe numărate poate nimici rezultatele muncii de un an. Mai mulți ani la rând întreprinderea arendează combine performante de marca „Claas” „New Holland”, „Massey Ferguson”. Combainerii sunt responsabili și muncitori, cointeresați în rezultatul final cât mai bun.

Dl Golinschi avea și alt prilej de satisfacție sufletească, deoarece de pe fiecare hectar de rapiță din acei 150 de hectare s-a recoltat a câte 3 tone de semințe, rezultat bun pentru această cultură.

Din discuții cu dl Golinschi și dl Molozea, care cu lux de amănunte cunoaște activitatea acestei întreprinderii agricole, am aflat multe lucruri interesante. Astfel, în gestiunea SRL „Golnic-Prim” se află 1500 de hectare de pământ arendat de la cotași din satele Copceac, Feștelița, Alava, Ștefănești și or. Ștefan Vodă. În anul curent terenurile arabile au fost semănate cu grâu, rapiță, porumb, floarea soarelui. În lucrările agricole se folosesc tehnologii moderne, se respectă asolamentul, la timp se introduc îngrășăminte etc., prin urmare bucură și rezultatele muncii, întreprinderea fiind prin cele mai bune din raion.

Din anul 2017 s-au început lucrările de defrișare în s. Ștefănești, astfel în total vor fi defrișate 98 de hectare. Un alt moment important: începând cu anul 2015, gospodăria anual primește de la stat subvenții în jur la 300-400 de mii pentru tehnica procurată, defrișare etc. Aici este meritul direcției agricultură și alimentație care acordă suportul necesar în perfectarea dosarelor. Toate dosarele au fost acceptate spre subvenționare. Astfel, au fost procurate 10 tractoare moderne, în jur la 30 de unități de agregate agricole.

Mai departe vreau să abordez o problemă de ordin social. Evident, orice producător, indiferent de formă de organizare, muncește pentru a avea un venit cât mai mare. Lucrul acesta e și firesc, însă unii lideri uită să mulțumească cum se cade oamenii de la care au luat în arendă pământul, această sursă prețioasă de îmbogățire. De fapt, acolo unde a apărut concurența, lucrurile se mai schimbă. Dacă să vorbim despre SRL „Golnic-Prim”, atunci vreau să aduc unele cifre: pentru un hectar de pământ luat în arendă la Ștefan Vodă întreprinderea achită 525 kg de grâu, 125 kg de porumb, 120 kg de floarea soarelui, 50 kg de orz. La dorință, cotașul poate lua plata în bani conform prețurilor curente, făină în loc de grâu, talon pentru ulei în loc de floarea soarelui. Se face încă un gest normal pentru oamenii în vârstă cărora se aduce plata de arendă – saci cusuți frumos cu grâu, răsărită, porumb și orz – acasă. Deci, urmează fiecare să tragă concluzii, prin comparație…

Pe parcursul secerișului președintele raionului, dl Nicolae Molozea, însoțit de dl Alexandru Pavlicenco, vicepreședintele raionului, și dl Mircea Cuclenco, șeful direcției agricultură și alimentație, se va deplasa în diferite gospodării agricole pentru a cunoaște situația reală, pentru a acorda, la necesitate, ajutorul posibil, deoarece agricultura este cea mai importantă ramură economică a raionului.