Premier-ministru Maia Sandu și Guvernul Republicii Moldova au susținut propunerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului privind desfășurarea, la 26 octombrie curent, a activităților stabilite în Planul de acțiuni privind efectuarea lucrărilor de înverzire a Plaiului în perioada de toamnă a anului 2019, consacrate Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului cu genericul „Un arbore pentru dăinuirea noastră”.
Astfel, în toată țara vor fi plantate 321 mii unități de arbori și arbuști, pe suprafața de 561 ha din fondul forestier vor fi create culturile silvice, va fi ajutorată regenerarea naturală în fondul forestier pe o suprafață de 532 ha.
Fondul Ecologic Național a acordat surse financiare întreprinderilor silvice pentru procurarea materialului săditor ce va fi plantat în cadrul lucrărilor de înverzire în toamna anului curent. Repartizarea materialului săditor pe primării în parte efectuează Inspecțiile pentru Protecția Mediului în comun cu întreprinderile silvice.
După cum a informat dl Valentin Bejan, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Ștefan Vodă, pentru raion au fost alocate 35 mii lei pentru procurarea puieților. În anul curent materialul săditor va fi repartizat primăriilor Talmaza, Răscăieți, Purcari, Crocmaz și Palanca. Numărul arborilor repartizați primăriilor nominalizate depinde de specia aleasă și înălțimea puieților, deoarece prețul diferă de la o specie la alta: de la 18 lei până la 250 lei pentru un arbore. Inspectoratul pentru Protecția Mediului recomandă ca acțiunile de plantare a arborilor și arbuștilor să fie realizate în zonele de protecție a râurilor și bazinelor acvatice, în scopul creării unui scut de protecție împotriva surselor de poluare și minimalizării acțiunii factorilor de degradare a bazinelor acvatice.
Lucrările de înverzire se desfășoară anual în localitățile raionului, primăriile folosind în acest scop și sursele proprii, și material săditor crescut special cu această destinație. Localnicii de diferită vârstă participă ca voluntari în plantarea arborilor și arbuștilor deoarece conștientizează importanța protecției mediului înconjurător. Plantarea puieților este prima etapă, după care urmează îngrijirea materialului săditor, altfel banii publici sunt aruncați în vânt, a punctat dl Valentin Bejan.
Desfășurarea lucrărilor de înverzire va fi monitorizată în continuare de către specialiștii Inspecției pentru Protecția Mediului Ștefan Vodă și mediatizată pe site-ul Consiliului raional.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”