La finele lunii noiembrie direcția asistență socială și protecția familiei a organizat și desfășurat, în incinta centrului de sănătate Ștefan Vodă, „masa rotundă” cu genericul „16 zile împotriva violenței”. În această activitate au participat 25 asistenți sociali comunitari, cinci specialiști din cadrul DASPF, dna Nadejda Radu, asistent social din cadrul Centrului de asistență și protecție a victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane din or. Chișinău, dna Natalia Pînzaru, asistent la Unitatea Națională de Coordonare în cadrul MMPSF din or. Chișinău, domnul Mihai Cebotari, procuror în procuratura or. Ștefan Vodă, dna Elena Ceban, inspector superior al biroului siguranță copii al secției de securitate a IP Ștefan Vodă, dna Galina Musteață, șefa oficiului stare civilă Ștefan Vodă, dna Natalia Bulat, asistent social, dna Lina Dascal, psiholog, ambii din centrul pentru copii în situație de risc or. Ștefan Vodă.
Violența în familie este o temă ce preocupă întrega societate. În cele mai multe dintre cazuri actele de violență au loc în spatele ușilor închise și sunt ascunse de victimă din cauza sentimentului de teamă față de agresor și jenă față de ceilalți. Violența în familie are un caracter ciclic, care nu se oprește de la sine. Problemele violenței în familie sunt nu doar probleme ce țin de o singură persoană, ci a comunității, datele statistice despre violență într-o relație rămânând alarmante. Este estimat că din numărul total al victimilor violenței 97 procente sunt femei. Statistica arată că din femeile ucise de partenerii lor, 87 procente erau pe cale de a-i părăsi. DASPF a venit în această campanie în scopul monitorizării și detectării cazurilor de violență în familie care, de obicei, sunt ascunse. S-au discutat mai multe aspecte: cum să manifestă violența în familie, efectele și consecințele, caracteristicile, formele și tipurile violenței, stările emotive și sentimentele ce le trăiește fiecare actor al violenței, cine poate fi victimă și cum putem să ne opunem abuzului.
„Masa rotundă” s-a încheiat cu filmulețe despre violența în famile și declamarea poeziei „Azi mi-ai adus flori…” Fiecare participant a îndeplinit un chestionar, exprimându-și părerile și opiniile despre tema abordată.
Campania „16 zile împotriva violenței” va dura 16 zile, în mai multe localități ale raionului vor avea loc diferite activități cu participarea specialiștilor DASPF, la care vor fi invitați familile socialmente-vulnerabile și elevii din instituțiile de învățământ.