Noutăți

Ridicați mâinile pentru prevenirea HIV!

Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA („World AIDS Day”) este marcată anual la 1 decembrie, fiind o oportunitate pentru populația de pe tot globul de a fi solidară în lupta sa împotriva sindromului HIV, de a oferi un suport persoanelor care suferă de această boală și de a-i comemora pe oamenii care au murit din această cauză. Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA a fost inaugurată în 1988, în cadrul Conferinței mondiale privind SIDA, de la Londra. De atunci fiecare an a avut tema sa. Mesajul anului 2017 este „Ridicați mâinile pentru prevenirea HIV”.

Potrivit unor date statistice, în Republica Moldova există 8299 de persoane infectate cu acest virus. În pofida miilor de avertismente anti-HIV, numai în anul 2017 518 de persoane s-au îmbolnăvit de această maladie, dintre care 181 provin din regiunea transnistreană.

E foarte important ca adolescenții și tinerii să cunoască care sunt căile de îmbolnăvire cu aceasta maladie a secolului, să fie precauți, să nu admită situații de risc.

În context, voluntarii de la „Centrul de sănătate prietenos tinerilor” din or. Ștefan Vodă împreună cu psihologul centrului, dna Svetlana Ungureanu, au desfășurat unele activități întru sensibilizarea opiniei publice vizavi de HIV/SIDA. Astfel, ei au pregătit panglici și flyere care le-au înmânat medicilor și pacienților din centul de sănătate Ștefan Vodă.

În a două jumătate a zilei voluntarii au mers pe străzile orașului, au discutat cu semenii săi, cu trecătorii îndemnându-i să fie conștienți că boala se poate declanșa la mai mult de zece ani de la infectarea cu virusul HIV. De asemenea, pacientul poate supravieţui mai mulţi ani, dacă tratamentul este adecvat.

Reacția trecătorilor a fost diferită, majoritatea mulțumind tinerilor pentru acest activism civic, unii au rămas indiferenți fiind convinși că ei sunt în afara acestui pericol. Spre regret, viața este imprevizibilă, iar paza bună trece primejdia rea…