Agricultură și Alimentație Noutăți

Rezultatele recoltării cerealierelor de I grupă

Lucrarea agricolă cea mai importantă din sezonul acesta este recoltarea. Campania de recoltare a cerealierelor de I grupă (grâu de toamnă și primăvară, orz de toamnă, rapiță de toamnă, ovăz etc.) și leguminoase (mazărea boabe, naut) a finisat. Potrivit indicilor prezentați, de către agenții economici 15300 au fost recoltate ha de grâu. Din cauza secetei recolta medie obținută pe raion constituie 2,4 t/ha; suprafețele de orz, din cele 1860 ha semănate, au o recoltă scăzută în comparație cu anul trecut, în medie pe raion fiind de 2,5 t/ha, rapiță – de pe 1290 ha, recolta fiind de 1,6 t/ha; mazărea și nautul de asemenea au avut o productivitate de 1,5 t/ha.

Cheltuielile în anul acesta au fost foarte mari, în legătură cu scumpirile în lanț la motorină, semințe, îngrășăminte, pesticide etc. Plus la acestea, s-a mai adăugat și seceta din toamnă-iarnă, primăvară-vara, care a dus la micșorarea semnificativă a recoltei. Producătorii agricoli sper la un preț bun, care i-ar mobiliza să continuie activitatea deloc ușoară ce o îndeplinesc.

Majoritatea agenților economici din raion au început déjà lucrările de pregătire a solului pentru semănatul rapiței și grâului de toamnă pentru recolta anului viitor în speranța unei recolte pe măsura așteptărilor.

Diana Rusu, șefa direcției agricultură și alimentație