Comunicate Noutăți

Reguli de traversare a frontierei de stat

Un fapt caracteristic perioadei estivale este creșterea semnificativă a numărului de participanți la traficul transfrontalier. În aceste condiții, Poliția de Frontieră are dispuse o serie de acțiuni suplimentare de lucru în punctele de trecere, menite să fluidizeze traficul, să reducă timpii de așteptare la controlul de frontieră și să evite formarea cozilor.

Precizăm că la sfârșitul săptămânii trecute s-a atestat un trafic intensiv în unele puncte de trecere, ca exemplu Tudora, Palanca, însă polițiștii de frontieră au activat la capacitate maximă, reușind să efectueze expeditiv controlul specific la frontieră și pe partea moldovenească să fie evitate rândurile. Din datele deținute pentru anii trecuți, o mare parte a cetăţenilor moldoveni preferă să-şi petreacă vacanţa în străinătate, iar pentru ca aceştia să evite situaţiile incomode în punctele de trecere a frontierei de stat din cauza necunoaşterii regulilor de traversare a hotarului şi actelor necesare, Poliţia de Frontieră vine cu unele recomandări.

Pentru început, trebuie să verificaţi valabilitatea şi statutul documentului de călătorie, în baza căruia intenţionaţi să traversaţi frontiera de stat, accesând pagina web a Î.S. Registru (www.registru.md), la rubrica VERIFICĂ DATE PERSONALE. În cazul în care planificaţi să mergeţi în călătorie cu copiii, asiguraţi-vă că datele personale ale acestora şi fotografia sunt înregistrate în paşaportul Dumneavoastră şi corespund criteriului de identificare. Această clauză este valabilă pentru copiii ce nu depăşesc vârsta de 16 ani. Totodată, ţinem să menţionăm faptul că, începând cu 01.01.2011, datele copiilor nu se includ în paşapoartele părinţilor, însă acele paşapoarte, care au fost eliberate până la 01.01.2011, cu datele şi fotografiile copiilor incluse, vor fi valabile până la expirarea termenului de valabilitate a paşaportului. Astfel, dumneavoastră puteţi traversa frontiera de stat fără careva impedimente, indiferent de sectorul de frontieră traversat sau de ţara de destinaţie aleasă.

Copiii care deţin paşapoarte personale, în conformitate cu Legea Nr. 135 din 01.07.2010, care prevede documentarea în baza paşaportului biometric, până la 18 ani pot călători însoţiţi de un reprezentant legal, fără acordul celuilalt reprezentant legal.

În caz de călătorie peste hotare a copiilor în vârstă de până la 18 ani cu „însoțitor” împuternicit de dumneavoastră, vă rugăm, ca în momentul autentificării la Biroul Notarial a declaraţiei de împuternicire a însoţitorului, să vă asiguraţi că anume această persoană ulterior se va prezenta cu declaraţia şi cu actele personale ce vor adeveri intenţia sa de a călători împreună cu minorul în punctul de control şi trecere a frontierei de stat, la data menţionată.

Dacă sunteţi posesor al actului de călătorie al altui stat (beneficiaţi de pluralitatea de cetăţenii), Poliţia de Frontieră vă recomandă, la traversarea hotarului să prezentaţi paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi vă va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere. Totodată, acest fapt va permite micşorarea timpului de aşteptare pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat şi, evident, va crea condiţii favorabile pentru cetăţeni la traversare.

Referitor la traversarea frontierei de stat cu mijloacele de transport, Poliţia de Frontieră reaminteşte despre obligativitatea respectării Regulamentului circulaţiei rutiere şi a tuturor actelor normative referitoare la această tematică. În condiţiile legale, la traversarea frontierei de stat cu mijlocul de transport, conducătorul necesită să posede şi, la cererea poliţistului de frontieră, este obligat să înmâneze pentru control permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru categoria/subcategoria din care face parte autovehiculul condus, certificatul de înmatriculare/înregistrare a vehiculului, eliberat pe numele acestuia în modul stabilit ori certificatul de înmatriculare/înregistrare a vehiculului însoţit de un alt document (procură, mandat, contract de comodat ş.a.) ce atestă dreptul la utilizarea lui, precum şi documentul internațional de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, eliberat de asigurătorii din Republica Moldova, sau certificatul de asigurare de frontieră valabil pentru țara de destinație, emis sub garanția unui birou din străinătate, sau alt document de asigurare auto valabil pentru țara de destinație.

De asemenea, Vă sugerăm să fiţi atenţi la statutul certificatului de înmatriculare pentru mijlocul de transport, deoarece certificatul de înmatriculare provizoriu permite folosirea mijlocului de transport doar pe teritoriul Republicii Moldova. Atragem atenţia că se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat a mijloacelor de transport în lipsa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto externă.

Vă reamintim că din data de 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai paşapoartelor biometrice, beneficiază de regim liberalizat de vize cu statele membre ale UE/Schengen. Pentru a evita unele dificultăţi la intrarea în spaţiul respectiv, Poliţia de Frontieră recomandă să fie respectate cu stricteţe condiţiile de intrare în aceste state. Dacă în timpul pregătirilor pentru plecări în străinătate, nu sunteți siguri care sunt actele necesare traversării frontierei de stat, nu ezitaţi să contactaţi Linia VERDE: +373(22)259-717 sau

Linia FIERBINTE (Anticorupție): +373(22)259-675, precum şi adresaţi întrebările dumneavoastră pe site-ul instituţiei www.border.gov.md. În cazul traversării frontierei împreună cu copiii, consultaţi rubrica TRAVERSARE MINORI, amplasată pe pagina oficială a Poliţiei de Frontieră. La fel, puteți explora platforma informaţională optimizată pentru telefoanele mobile (www.frontiera.gov.md), care oferă călătorilor informații despre documentele necesare la trecerea frontierei, cerinţele pentru acordarea vizelor, cantitatea de bunuri care pot fi introduse fără achitarea taxelor vamale, condiţiile de introducere temporară a vehiculelor, numerele de telefon la liniile fierbinţi, precum și situația actuală la punctele de trecere a frontierei.

Și nu în ultimul rând, în scopul evitării formării cozilor, Poliția de Frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele.

Vă mulţumim pentru înţelegere şi vă dorim călătorii plăcute.