În ajunul zilei de 8 Martie, în casa de cultură din or. Ştefan-Vodă, a avut loc o acţiune cultural-artistică raională cu genericul „Femeia – regina vieţii pe pământ”, consacrată Zilei Internaţionale a Femeii. A fost un elogiu foarte frumos şi emoţionant adus Femeii în toate ipostazele ei – de mamă, iubită, soţie, soră, fiică etc. Conceptul acestei acţiuni a fost foarte bine gândit, variat şi realizat la un nivel interpretativ care merită înaltă apreciere. Au deschis programul doi dintre vocaliştii noştri de frunte – Leonid Caijbârnă şi Dorel Cociu cu piesa „Eşti una pe pământ”. Organizatorii acţiunii – Consiliul raional şi direcţia cultură, tineret, sport şi turism – au făcut o opţiune foarte bună când au hotărât ca aceşti doi cunoscuţi interpreţi L. Caijbârnă şi D. Cociu să fie moderatori. Asta a fost ideea-aluzie înţeleasă de toţi: astăzi bărbaţii venerează, delectează femeile. De fapt, toate numerele au fost interpretate de bărbaţi.
Dar înainte de asta, în mod firesc, i s-a oferit cuvântul dlui Nicolae Molozea, preşedintele raionului.
–Stimate doamne şi domnişoare, eu ştiu, chiar sunt convins că toate lucrurile frumoase, măreţe pe pământ s-au realizat numaidecât cu concursul d-voastră, a subliniat preşedintele raionului. În virtutea funcţiei pe care o ocup conlucrez zilnic cu foarte multe femei, care conduc importante structuri raionale şi sunt foarte mulţumit, sunt chiar mândru de modul cum o fac. De aceea primul sentiment pe care vreau să-l exprim către femeile raionului este cel al recunoştinţei. Conducerea raionului, Consiliul raional, dar cred că toţi bărbaţii vă sunt sincer şi profund recunoscători pentru tot ce faceţi bun, pentru că sunteţi aşa cum sunteţi. Şi permiteţi-mi ca prin intermediul acestui coş de frumoase flori primăvăratice să vă închin toate florile de pe pământ vouă, stimate şi iubite femei!
Apoi în scenă a urcat ansamblul vocal de băieţi de la liceul „Ştefan-Vodă”, care au interpretat două piese. Această formaţie, condusă de Sergiu Brăguţă, este tânără, dar deja a atins o cotă bună de măiestrie şi promit că vor deveni cu timpul un ansamblu cu care ne vom putea mândri. Şi cele două piese ale tânărului saxofonist Vlad Cembergi au surprins plăcut publicul. A confirmat valoarea dinastiei muzicale Caijbârnă de asemenea tânărul interpret Mihai Caijbârnă. Sala a primit călduros, ca pe o veche şi bună cunoştinţă piesele formaţiei „Hatmanii” din Carahasani.
O surpriză foarte plăcută a acelei zile a fost revenirea în scenă, după o anumită pauză, a probabil celui mai valoros interpret de romanţe şi doine, laureatul multor concursuri internaţionale şi republicane, fostul şef al secţiei raionale cultură dl Petru Bulai, care a cântat impecabil romanţa „Pe acelaşi drum”. Iar Leonid Caijbârnă şi-a reconfirmat măiestria prin interpretarea destul de complicatei piese muzicale „De-aş avea” de compozitorul Anatol Chiriac.
Incontestabil însă cireaşa de pe tortă a acestei frumoase acţiuni a fost evoluţia excepţională a acordeon-band „Concertino” Această formaţie din Chişinău este foarte solicitată în cele mai prestigioase săli de concerte din Europa, ea deja a ajuns şi în America. Virtuozitatea celor şapte acordeonişti, precum şi a celorlalţi instrumentişti (vioară, chitară, percuţie şi instrumente cu clape) este excepţională. Modul cum îşi concep şi-şi realizează ei piesele denotă o imaginaţie artistică greu de întâlnit. Piesele pe motive irlandeze şi spaniole, ale unor cântece populare de-ale noastre, dar şi pe motive din muzică clasică au încântat sala, ridicând-o de câteva ori în picioare. Fiecare piesă interpretată de „Concertino” pe final nu era pur şi simplu aplaudată, ci fiecare din ele ovaţionate de public. Admiraţia publicului din Ştefan-Vodă este răsplătită adecvat de membrii formaţiei. „Concertino” se află deja a doua oară la noi. Liderul formaţiei Eugen Negruţă a declarat că la Ştefan-Vodă se simt extraordinar şi concertează cu deosebită inspiraţie. Aşa a fost la 5 martie curent – spre deliciul spectatorilor din sală.