Noutăți

Centrul de sănătate Crocmaz trece prin reformare

Centrul de sănătate Crocmaz la momentul actual trece prin reformă. E știut că orice reformă este dureroasă, însă scopul final este de a îmbunătăți calitatea deservirii medicală a populației, condițiile de lucru atât pentru lucrătorii medicali, cât și pentru pacienți, a subliniat dl Nicolae Molozea, președintele raionului la ședința de dare de seamă care a avut loc recent la Crocmaz. La totalizarea activității centrului în anul 2017 au fost prezenți și dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, dl Anatolie Lucianov, reprezentant CNAM, primar de Palanca, dna Larisa Voloh.

Dl Ion Babei, șeful centrului de sănătate, a prezentat raportul analitic, făcând comparația cu indicele înregistrate în anul 2016. Dumnealui a făcut o comparație și cu situația în oficiile de sănătate din Tudora și Palanca. Aproape jumătate de an în centru a activat numai un medic de familie, deoarece altul se afla în concediu de maternitate. Faptul acesta a influențat negativ asupra indiciilor, însă în a doua jumătate a anului s-au depus eforturi pentru a schimba situația în mai bine. Și în această parte a raionului mortalitatea predomină, natalitatea este în minus. Migrația populației este un factor negativ, deoarece femeile gravide nu pot fi luate la evidență până la 12 săptămâni, cum cer protocoalele medicale, la fel, numărul investigațiilor profilactice nu corespund celor planificate. (Raportul integral va fi publicat în rubrica site-ului „Transparența decizională”, „Raporturi”.)

Dl Babei a adus la cunoștință că s-a lucrat foarte intens întru colectarea cererilor pentru deservirea medicală la centrul de sănătate Crocmaz de la locuitorii satelor Palanca și Tudora, după înregistrarea cărora la CNAM va veni finanțarea cuvenită. La data de 9 februarie 1736 de locuitori ai satului Palanca au scris aceasta cerere, din Tudora – 1660.

Dl Anatol Luchianov a atras atenția la asigurarea medicală obligatorie care la Crocmaz a atins cota de 62,1 procente. Locuitorii trebuie să fie convinși de lucrătorii medicali să procure polița până la 31 martie la prețuri reduse. E necesar de lămurit pacienților cine are dreptul la medicamente compensate, deoarece nu este acoperit tot spectru de maladii cu medicamente compensate. Lipsa informării corecte duce spre aceea că bolnavii se supără și se simt amăgiți.

Dna larisa Voloh a declarat că salută comasarea oficiului medicului de familie Palanca cu centrul de sănătate Crocmaz. E regretabil că din anul 2008 nu s-a investit nimic în oficiu din sat, a afirmat primarul. Nu e cazul ca mâine să așteptăm minuni, însă este important ca oamenii care au dat consimțământul să treacă la centrul de sănătate Crocmaz să nu fie dezamăgiți de serviciile prestate. În măsura posibilităților, consiliul local va acorda ajutorul necesar lucrătorilor medicali, a promis dna Voloh.

Dl Molozea a menționat că s-u îmbunătățit condițiile de lucru prin reparația efectuată în 2017. A contribuit și Consiliul raional cu 50 mii lei la schimbarea sistemei de aprovizionare cu apă. Președintele raionului a mulțumit colectivului pentru munca depusă și a chemat la noi realizări în anul 2018. În calitate de fondator, Consiliul raional va fi alături, susținând inițiativele de a îmbunătăți calitatea deservirii medicale a populației, a punctat președintele raionului.

Vicepreședintele raionului a menționat că statele corespund necesităților, dacă va fi suplinită funcția vacantă de medic de familie situația se va schimba radical. Cererile depuse de cetățeni trebuie să corespundă cerințelor, deoarece vor fi verificate de CNAM. Dl Gherman a dorit ca de acest sector să se vorbească numai de bine, pentru ce este necesar ca fiecare la locul lui de muncă să onoreze obligațiunile de serviciu, să comunice cu pacienții cu bunăvoință să respect.

Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”