Noutăți

Recomandările poliției pentru părinți și copii în perioada sărbătorilor de iarnă

Spre bucuria copiilor, vine și vacanţa de iarnă şi odată cu ea, magia sărbătorilor de Crăciun şi de Anul Nou. Pentru prevenirea diferitelor fapte antisociale şi prevenirea victimizării copiilor, Inspectoratul de poliție Ştefan Vodă, în perioada 19-23 decembrie 2016, a desfășurat activități de informare în cadrul cărora elevii instituţiilor de învățământ din teritoriul deservit au fost familiarizați cu măsurile de securitate personală în perioada vacanței de iarnă și în timpul sărbătorilor, reguli de comportament pentru prevenirea violenței, consecințele fumatului și consumului de alcool și substanțe narcotice, măsurile de securitate în timpul săniuşului.

Totodată Inspectoratul de poliție Ştefan Vodă recomandă părinților: discutaţi deschis cu copilul dumneavoastră, despre cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, asiguraţi-vă că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor, numărul de telefon, precum şi adresa acestora. Supravegheaţi permanent copiii pentru a evita orice risc (dispariţie, accidente de circulaţie, etc.). Atenţie la posibilele accidente cu mijloace aparent inofensive. Împodobirea bradului, lumânările decorative, jucăriile care nu corespund vârstei copilului, toate acestea le pot pune viaţa şi sănătatea în pericol. Asiguraţi-vă că cei mici se joacă în locuri special amenajate sau ferite de orice pericol. Explicaţi-le copiilor că nu trebuie să se îndepărteze de casă şi nu trebuie să intre în discuţii cu persoane străine. Dacă mergeţi la cumpărături împreună cu copiii, supravegheaţi-i în permanenţă, mai ales în locurile aglomerate (pieţe, magazine mari), unde se pot rătăci. Evitaţi expunerea îndelungată la temperaturi scăzute şi aflarea copiilor în locuri deschise, suflate de vânt.

Copiilor li se recomandă: nu mergeţi la joacă la bazinele acvatice, lacuri sau râuri, oricât de rezistent ar părea stratul de gheață! Cercetaţi pârtia (derdeluş). Trebuie să fie lipsită de obstacole precum copaci, stâlpi și garduri, să fie prevăzută la bază cu o plasă de siguranță. După căderea întunericului sau în alte condiții de vizibilitate redusă, folosiți îmbrăcăminte de culoare deschisă, care vă face mai vizibili în lumina farurilor.    STRADA NU ESTE LOC DE JOACĂ! Copii, să evităm accidentele, învăţând şi respectând câteva reguli de circulaţie! Circulaţi doar pe trotuar. Pe drumurile unde nu există trotuare, circulaţi întotdeauna pe partea stânga, cât mai aproape de marginea drumului, astfel ca maşinile care circulă pe partea carosabilă să vină din faţa voastră. Dacă circulaţi cu bicicleta, evitaţi zonele aglomerate şi arterele principale cu trafic mare. Dacă totuşi ajunge-ţi cu bicicleta într-o intersecţie, respectaţi semnificaţia indicatoarelor şi sporiţi-vă atenţia! Traversarea străzii se face numai pe trecerea pentru pietoni. Nu fugiţi pe trecerea pentru pietoni, opriţi-vă pe marginea acesteia şi aşteptaţi ca automobilele să se oprească pentru a vă permite traversarea! Acolo unde sunt instalate semafoare, veţi aştepta cu răbdare apariţia luminii de culoare verde şi veţi traversa numai la această culoare! Culoarea verde a semaforului arată că se poate traversa în siguranţă, dar şi în acest caz trebuie să vă asiguraţi din ambele sensuri, pentru că pot exista şi şoferi neatenţi. În intersecţiile unde nu există semafor, traversarea se va face numai după o atentă asigurare că nu se apropie nici o maşină din ambele sensuri de circulaţie.

Elena CEBAN, inspector superior BSC