Agricultură și Alimentație Noutăți

Recoltarea cerealierelor de I grupă

Campania de recoltare a cerealierelor de I grupă (grâu de toamnă, orz, rapiță, ovăz etc.) și leguminoase (mazărea boabe) a început la data de 24 iunie. În această perioadă este foarte important să ai toate resursele la îndemână: utilajele pregătite, transportul, depozitele, o echipă rapidă şi eficientă, ceea ce producătorii agricoli din raionul Ștefan Vodă respectă cu strictețe.
Deși suntem la început de campanie, rezultatele obținute nu sunt deloc îmbucurătoare. Au fost deja recoltate de către agenții economici 185 ha de mazăre, unde recolta medie nu depășește 1,5 tone la 1 ha, suprafețele de orz, din cele 1800 ha semănate din toamnă, de asemenea au o recoltă scăzută în comparație cu anul trecut, fiind în medie pe raion de 1,6 t/ha. Din cauza secetei și recolta grâului este una foarte scăzută de 1,8 t/ha în medie, dar există și suprafețe unde roada totalmente a fost compromisă. Recolta cerealelor păioase nu este nici pe aproape pe măsura așteptărilor.
Din punct de vedere agricol, fermierii caracterizează acest an ca fiind unul foarte sărac, din considerentele că și celelalte culturi nu prognozează rezultate mai bune, care le-ar permite să-și acopere cheltuielile asumate.