Agricultură și Alimentație Noutăți

Recoltarea cerealierelor de I grupă pe ultima 100

Campania de recoltare a cerealierelor de I grupă (grâu de toamnă, orz de toamnă și primăvară, rapiță de toamnă, muștar, ovăz etc.) se află pe ultima sută de metri. Au fost deja recoltate de către agenții economici toate suprafețele de orz – 2882 ha cu o recoltă medie pe raion de 4 t/ha; rapiță – 640 ha, recolta fiind 2 t/ha; mazăre – 300 ha; muștar – 278 ha. Au mai rămas nerecoltate 350 ha de grâu din cele 18566 ha semănate, recolta medie a grâului este de 4 t/ha.

Cauza principală a reținerii recoltării din acest an, a fost timpul ploios din luna iunie, ce a dus la începerea perioadei de recoltare cu 2 săptămâni mai târziu față de anii precedenți. De asemenea ploile din luna iulie au dus la îmburuienirea câmpurilor cu semănături, recoltarea fiind mai dificilă. Suprafețele din lunca Nistrului parțial sunt inundate, ceea ce nu permite recoltarea mai rapidă.

O bună parte din agenții economici din raion au început deja lucrările de pregătire a solului pentru semănatul grâului de toamnă pentru recolta anului viitor.

De asemenea avem la moment semănate în jur de 230 ha de rapiță de toamnă și, sperăm, la majorarea suprafețelor în comparație cu anul precedent. Condițiile climaterice din acest an fiind mai favorabile, însă totuși riscul pentru agenții economici oricum rămâne.

               Diana RUSU, șef direcție agricultură și alimentație