Noutăți

REALIZARE CU IMPACT REGIONAL

La 3 mai 2018 locuitorii satelor Feștelița și Marianca de Jos au trăit sentimente deosebite prilejuite de finalizarea proiectului regional privind construcţia drumului intercomunitar Feşteliţa – Marianca de Jos – Ştefan Vodă şi asigurarea conexiunii cu drumul naţional R30 Chişinău – Căuşeni – frontiera cu Ucraina.

Drumul nou asigură legătura între satele Feşteliţa şi Marianca de Jos, având conexiunea cu drumul naţional Chișinău – Căușeni, facilitând accesul direct al cetățenilor din zonă spre centrul raional și punctul de trecere a frontierei cu Ucraina, Palanca. Drumul a fost construit în cadrul unui proiect de dezvoltare regională și urmează să aducă beneficii unui număr de circa 34 de mii de cetățeni din sud-estul Republicii Moldova.

Proiectul, finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională, are o valoare totală de circa 19 mln. de lei și a vizat construcția drumului intercomunitar Feștelița-Marianca de Jos – Ștefan Vodă, cu lungimea de 3,8 km, și interconectarea rețelei de drumuri locale cu drumul național R30, Chișinău – Căușeni – Ștefan Vodă – Ucraina.

La evenimentul festiv de finalizare a proiectului au participat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov, președintele raionului Ștefan Vodă și al Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud, Nicolae Molozea, primarul satului Feștelița, Nicolae Tudoreanu, primara satului Marianca de Jos, Inga Procopenco, locuitorii din ambele sate, mass-media.

Ideea de a construi acest drum pentru a face astfel o centură aici, în zona Bugeacului, și pentru a facilita atât transportul de mărfuri cât şi de pasageri în zona respectivă, a existat de mai mulți ani, De aceea mi-am dorit foarte mult construcția acestui drum. Acum, locuitorii din satele Feşteliţa şi Marianca de Jos nu vor mai fi nevoiţi să parcurgă zilnic câte 22 de kilometri pe jos, pentru a se deplasa dintr-o localitate în alta. Prin construcția acestui drum, șansele lor la o viață mai bună, la un viitor european au crescut. Cu certitudine, pentru o localitate un drum bun înseamnă viață, înseamnă viitor, aceasta fiind capabilă să atragă investiții, să se dezvolte”, este de părere Nicolae Tudoreanu.

-Construind acest drum, ne-am propus să asigurăm accesul la piața agricolă din Feștelița pentru locuitorii din localitățile învecinate: Marianca de Jos, Copceac, Alava, Volintiri, Semionovca și Brezoaia. De asemenea, pentru agenții economici să asigurăm accesul la noi piețe de desfacere din Chișinău, Căușeni, Cimișlia, Odessa. Nu mai puțin important este și faptul că, prin instalarea, la drumul respectiv, a indicatorilor și marcajelor rutiere, am reușit să sporim securitatea rutieră a cetățenilor. Sunt absolut convins, construcția acestui drum va crea premise pentru dezvoltarea cooperării inter-comunitare în prestarea serviciilor publice: apă și canalizare, salubrizare, iluminat stradal, transport public local, inclusiv va reduce costurile pentru asemenea servicii. Or, toate proiectele de dezvoltare regională au obiectivul de a construi viitorul acasă și a îmbunătăți viața cetățenilor”,  a subliniat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici.

— Împărtășesc sentimentul bucuriei cu fiecare locuitor din satele Feștelița și Marianca de Jos pentru construcția acestui drum intercomunitar asigură un acces mai sigur și repede spre centrul raional. Evenimentul de astăzi este semnificativ prin faptul că la moment ce în întreaga republică demarează proiectul „Drumuri bune pentru Moldova” Feşteliţa păşeşte cu dreptul. Căci o infrastructură pe potrivă, este şi artera ce asigură dezvoltarea socio-economică de succes a comunităţii.

Or, bunăstarea şi confortul locuitorilor este obiectivul primordial pentru mine în calitate de președinte al raionului, pentru Consiliul raional Ștefan Vodă. O să depunem toate eforturile pentru a finaliza reparația acestui drum până centrul satului.

Conducerea raionului, Consiliul raional are drept prioritate de îmbunătăți condițiile de infrastructură în toate localitățile, a menționat domnul Nicolae Molozea în alocuțiunea sa.

Doamna  Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a atenționat că drumurile moderne le oferă oamenilor nu doar siguranță și comoditate, ci și posibilitatea de a se deplasa mai rapid și mai ieftin, un imbold pentru a rămâne în satul de baștină și a porni o afacere. „Sper ca acest proiect va contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin creșterea mobilității și reducerea timpului de deplasare între localități de cel puțin trei ori și, respectiv, a costurilor călătoriilor suportate de beneficiari. Totodată, grație drumului nou construit, cetățenii vor avea acces rapid la serviciile de urgență – pompieri, ambulanță, poliție, iar copiii se vor putea  deplasa oricând la școala de artă din Feștelița pe un drum mai bun, în condiții de maximă siguranță și confort”, a declarat șefa ADR Sud, Maria Culeșov.

Edilii oficiali au tăiat panglica simbolică, iar locuitorii s. Feștelița au prezentat simbolic un ritual în speranța că acesta va păzi de cele rele pe toți participanții la trafic.

Finalizarea proiectului a fost o adevărată sărbătoare pentru locuitorii celor două sate, care au încins, o horă chiar pe câmpia prin care trece drumul.

Precizăm că proiectul „Construcția drumului intercomunitar Feștelița – Marianca de Jos – Ștefan Vodă și asigurarea conexiunii cu drumul național R30 Chișinău-Căușeni-frontiera cu Ucraina” țintește unul din obiectivele Strategiei de Dezvoltare Regională Sud 2016-2020 privind asigurarea accesului la servicii publice de calitate. Acesta a fost selectat în cadrul ultimului Concurs al propunerilor de proiecte, fiind ulterior inclus prin Hotărâre de Guvern în Documentul Unic de Program 2017-2020 și aprobat spre finanțare în 2017 din mijloacele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

Obiectivul principal este reabilitarea și dezvoltarea infrastructurii de transport regionale, asigurarea conexiunii cu rețeaua de transport națională și internațională și a accesului beneficiarilor la servicii și utilități publice calitative.

Printre beneficiarii proiectului se numără 12500 de locuitori ai satelor partenere, populația raionului Ștefan Vodă  (acces direct pentru circa 20 mii de locuitori), circa 1000 de întreprinderi agricole, 13 întreprinderi industriale, 60 de întreprinderi comerciale, oficiile medicilor de familie din satele Feștelița, Marianca de Jos și Alava, 20 de instituții publice, inclusiv gimnaziul și filiala Școlii de arte „Maria Bieșu” din satul Feștelița.