Rapița este o cultură tânără pentru Republica Moldova. Planta a trezit interesul agricultorilor abia prin anul 2005. Este o cultură apreciată pentru semințele ei bogate în ulei, dar și pentru importanța meliferă. În ultimii ani, a sporit interesul investitorilor pentru rapiță, datorită folosirii acesteia în producerea combustibilului, care se obține mai ieftin și mai puțin poluant.
Perioada de vegetaţie a rapiţei este de 270-300 de zile, pentru soiurile de toamnă şi 110-130 zile, pentru soiurile de primăvară, perioadei înfloritului îi revin 31-34 de zile în lunile aprilie-mai. Datorită faptului că ne aflăm în această perioadă, Direcția agricultură și alimentație a vizitat plantațiile de rapiță de toamnă de pe teritoriul raionului, ce în acest an se întind pe o suprafață de aproape 1500 ha și ne bucură privirea în localitățile Olănești, Copceac, Carahasani, Ermoclia, Popeasca, Feștelița, Semionovca și Marianca de Jos.
Culturile de rapiţă sunt foarte vulnerabile la atacurile dăunătorilor, astfel că tratamentele fitosanitare ale acestora sunt uneori inevitabile, chiar în perioadele înfloritului, când albinele vizitează florile şi această situaţie poate provoca intoxicaţii ale familiilor de albine, care pot determina de populări masive sau moderate ale acestora. Pentru preîntâmpinarea acestor aspecte negative, apare necesitatea unor legături amiabile între apicultori și agricultori.
Diana Rusu, șefa DAA