Noutăți

Raionul Ștefan Vodă, promovat în cadrul Moldova Business Week 2017

Conferința Internațională a IMM-urilor „Specializarea inteligentă, motorul creșterii economice al regiunilor din Republica Moldova” s-a desfășurat ca un eveniment de excepție cu prezența oficialităților din Republica Moldova și a oaspeților din Ucraina, România, Italia, Olanda. Evenimentul a fost organizat recent la Chișinău drept o totalizare a activităților organizate în cadrul celei de-a patra ediții a Moldova Business Week 2017. La eveniment au fost prezenți prim ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip și prim ministrul Ucrainei, Volodimir Groisman, vice prim ministrul RM, ministrul Economiei și Infrastructurii, Octavian Calmîc, precum și viceministrul Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu.

”Guvernul are ca prioritate dezvoltarea economică și competitivă a Republicii Moldova și în acest sens, accent sporit se atribuie sectorului STIM (știință, tehnologie, inginerie, matematică), consolidării parteneriatelor dintre industrie și mediul academic, formării și dezvoltării profesionale în cadrul ODIMM, susținerii antreprenoriatului și a sectoarelor cheie ale economiei naționale” a declarat Vitalie Iurcu, viceministru al Economiei și Infrastructurii.

În contextul evenimentului cele patru regiuni de dezvoltare din Republica Moldova și-au prezentat produsele autohtone specifice fiecăreia. Agenția de Dezvoltare Regională Sud, în parteneriat cu direcțiile economie și atragerea investițiilor din cadrul Consiliilor raionale Ștefan Vodă, Căușeni și Cimișlia a prezentat producătorii de vază din regiunea Sud în cadrul evenimentului organizat în ultima zi.

Raionul Ștefan Vodă a fost reprezentat cu succes prin intermediul producției de vinuri fabricate de „Vinăria Purcari”, SRL „ET CETERA WINE”, „Anfepur” SRL, „Good Season” SRL, a “Brânzei de Popeasca”, fabricată de Gospodăria Țărănească „Osipov Vadim”, a produselor din migdal prezentate de G.Ț. “Ygrick Group”, precum și a produselor de vestimentație ale “Stîș&Style” SRL. La eveniment au fost prezenți și alți reprezentanți ai mediului de afaceri din raion.

La finele conferinței au fost desemnați câștigătorii celor două concursuri naționale: „Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM” și “ÎMM-model de responsabilitate socială”.

La ediția curentă a Concursului Național „Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM” au concurat 132 agenți economici, dintre care au fost desemnați 20 de antreprenori din țară la nominalizările concursului. Aceștia au primit diplome de onoare din partea Guvernului “Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM” şi premii în valoare de 5000 lei pentru premiul I și 3000 lei pentru premiul II. Cei mai buni antreprenori din sectorul IMM au fost premiați în cadrul unei ceremonii festive desfășurate de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), printre care și G.Ț. “Ygrick Group”, fondator Igor Golban din s. Carahasani, premiat în calitate de cel mai bun antreprenor, implementator al modelului economic “verde”. Activitatea de bază a companiei este producerea şi comercializarea produselor nucifere şi anume cultivarea nucilor şi migdalelor, precum și producerea uleiului și a săpunurilor din migdal. Scopul principal a gospodăriei este de a obţine produse ecologic-pure şi cu valoarea adăugată, atât pentru piaţa internă cât şi externă.

Adelina BARBĂNEAGRĂ, șef, direcția economie și atragerea investițiilor