În conformitate cu inițiativa Alianţei Globale pentru controlul rabiei, anual, la 28 septembrie, se marchează Ziua Mondială de luptă împotriva rabiei. Este o zi de activism global și conștientizare pentru prevenirea rabiei.
Pandemia globală COVID-19 a generat multe îndoieli și concepții greșite cu privire la boli, distribuția lor și vaccinarea în general. Acest lucru nu este nou pentru rabie, deoarece temerile, concepțiile greșite și dezinformarea despre această boală și prevenirea acesteia au apărut cu sute de ani în urmă. Din acest motiv în anul curent această zi se desfăşoară cu genericul:,,Rabia: fapte, nu frică”, și are drept scop reunirea tuturor persoanelor, organizațiilor și părților interesate în lupta împotriva rabiei. Pentru a marca aceast eveniment, tema din acest an se concentrează pe fapte despre rabie și dezacordarea oricăror mituri sau concepții greșite care îi fac pe oameni să se teamă de vaccinare. Faptele bazate pe informațiile corecte și actualizate sunt singura modalitate de a învinge știrile false și contribuie la creșterea gradului de informare și conștientizare a populației cu privire la rabie, o boală fatală de 99,9% care poate fi prevenită 100%.
Singura modalitate de a scăpa de rabie și de a pune capăt suferințelor inutile este să lucrăm împreună și să ne unim pentru a atinge un obiectiv comun de a ajunge la zero cazuri către a.2030.
Rabia terorizează oamenii și animalele de 4.000 de ani. Este o zooantroponoză (boală cu transmitere de la animale la om), de origine virală și provine de la animalele sălbatice şi domestice, fiind transmisă la om cu saliva infectată (prin muşcături, zgârâieturi) a animalelor bolnave.
După expunerea la virus, apariția simptomelor poate dura de la câteva zile pina la peste un an; media find de la 1 până la 12 săptămâni. Primele simptome ale rabiei sunt similare cu cele ale gripei. Pe măsură ce boala progresează, persoana poate avea delir, comportament anormal și halucinații, precum și hidrofobie (frica de apă) și spumare la nivelul gurii (legate de paralizia mușchilor de înghițire). Odată ce simptomele se manifestă, rabia este mortală cu 99,9%. Cu toate acestea, dacă oamenilor li se administrează un curs de vaccinare imediat după expunerea la un animal rabid și înainte ca simptomele să devină evidente, boala poate fi prevenită.
În Republica Moldova, în anul curent (ianuarie – iunie), în raport cu perioada similară a a.2020, situația epizootologică la rabie are o tendință ușoară de ameliorare.
Totodată pentru menținerea bunăstării epizootologice și epidemiologice la rabie este necesar ca administrațiile publice locale să întreprindă măsuri permanente de diminuare a populației de cîini fără adăpost, să sancționeze stăpânii ce nu respectă regulile de întreținere a animalelor de companie.
Un rol deosebit în activitățile de prevenție a acestei boli aparţine populaţiei, care este chemată de a îndeplini măsuri profilactice pe cât de simple, pe atât de eficiente, şi anume :
– Asiguraţi întreţinerea câinilor de companie la legătură şi vaccinarea lor anuală contra rabiei. Vaccinarea canină este cheia pentru prevenirea bolii la om prin stoparea bolii la sursă. Imunizarea câinilor (și a altor animale domestice) oferă, de asemenea, o barieră de protecție între animalele sălbatice potențial rabice și oameni. Animalele de companie trebuie să fie vaccinate în mod regulat împotriva rabiei, conform prevederilor legislației.
– Consultaţi animalul suspect de boală la specialistul veterinar.
– Evitaţi prinsul animalelor sălbatice de pradă, de asemenea contactul cu animalele fără stăpân.
– În cazul contactului cu orice animal, soldat cu mușcături, zgârâieturi, salivare a oricărei părți a corpului, spălaţi bine rana cu săpun sub apă curgătoare, prelucraţi marginile rănii cu tinctură de iod şi adresaţi-vă imediat după asistenţă medicală respectivă. Prin prelucrarea minuțioasă a locului lezat de animal (spălarea abundentă cu apă şi săpun) și acceptarea cursului de tratament vaccinal propus de specialiști se poate preveni debutul bolii.
Valeriu Boian, coordonator SSSSP