Care e sensul vieții a omului pe acest pământ? Cred că nu există o întrebare mai grea care frământă omenirea de la apariția civilizației pe acest pământ. Recent am cunoscut oameni care au găsit un răspuns nobil la aceasta întrebare…
La 14 mai în casa de cultură din centrul raional a avut loc Festivalul Familiei cu genericul „Familii diferite, aceeași dragoste”, organizat și desfășurat de către direcția cultură, tineret, sport și turism și direcția asistență socială și protecția familiei sub egida Consiliului raional.
Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a salutat participanții festivalului și, cu mâna la inimă, a mulțumit celor care și-au găsit rostul în viață, dăruind copiilor necăjiți de soartă o familie adevărată, cu căldura sufletească, grija și dragostea părintească, pe care ei n-au cunoscut-o până acum.
Dna Maria Romanciuc, moderatoarea festivalului, a prezentat 14 familii de asistenți parentali profesioniști și trei dinastii muzicale care au participat la aceasta întâlnire de suflet. Cea mai mare binecuvântare a unui om este familia sa. Acești oameni au confirmat că familia nu ține întotdeauna de legăturile de sânge. Ea este formată din oameni din viața ta care te vor să fii ai lor. Cei care te acceptă pentru cine ești. Cei care ar face orice ca să te facă să zâmbești și care te iubesc indiferent ce faci.
Copiii, și acei biologici, și acei din plasament, au zâmbit mereu, deoarece de la o seamă de timp viața lor s-a schimbat radical: copiii care deja au zburat din cuibul părintesc sunt liniștiți că tata și mama n-au rămas acasă singuri și triști, au cu cine se lua, copiii din plasament au cui spune „frate” sau „soră”. Cunosc copii care din prima zi au întrebat asistenții parentali: „Se poate să vă spunem „mama” și „tata”?”
Festivalul Familiei a fost acea ocazia fericită de a vedea oamenii mărinimoși care au dăruit copiilor străini o copilărie fericită. Iată cine sunt ei: familia Raisa și Iurie Talmazan din s. Cioburciu (trei copii în plasament); Vitalie și Viorelia Perebinos de la Tudora (trei copii); Zinaida și Nicolae Cazacenco din s. Cioburciu (trei surori); Natalia și Ion Prisac din s. Răscăieți (trei copii); Diana și Andrei Vozian din s. Răscăieți (trei frați); Eufrosinia și Serghei Midrigan (doi copii), Galina și Vladimir Ciorbă din s. Crocmaz (au adoptat un băiat și o fetiță este în plasament); Liliana și Gheorghe Sarivan din s. Carahasani (două fete adoptate), Eugenia și Veaceslav Șveciov din s. Ștefănești (doi copii pe lângă acei patru biologici); Maria și Andrei Bulgari din s. Ciobuciu (două surori gemene), Liliana și Valeriu Bejenari din s. Cioburciu (o fată adoptată și un băiat în plasament); Anastasia și Victor Butuc din s. Cioburciu (doi copii); Eugenia și Ion Slobozian din s. Olănești (un copil adoptat); Svetlana Lungu și Grigore Bejenari (un băiat, sora lui a ieșit din plasament).
Pe lângă copiii adoptați sau luați în plasament practic toți acești părinți au copii biologici – de la doi până la patru-cinci.
Fiecare cuplu în cadrul concursului „Dăruim un zâmbet și o speranță” și-a prezentat copiii și a povestit de ce a decis să adopte sau să primească temporar în familia sa copiii din centre sociale. Dorința de a dărui dragostea, siguranța și, cu o educație bună, speranța în viitor, celor care au avut nefericirea să nu cunoască valorile unei familii trainice i-a determinat să procedeze astfel. Cu ce căldură și emoții vorbeau asistenții parentali despre copiii din familiile lor – cei mai frumoși, cei mai deștepți, cei mai buni la suflet, cei mai – cei mai… Cum se putea de lăsat în voia sorții așa copii? Deși nu este ușoară educația, pe lângă bucurii sunt și probleme, necazuri, lacrimi, dar acolo unde este dragoste și înțelepciune se găsesc soluții pentru a învinge greutățile.
La rândul său, copiii, în cadrul concursului „Familia în viziunea copiilor” au avut ocazia să mulțumească părinților care au adus lumină în viața lor, i-au oferit un loc pe acest pământ cu numele scurt „casă” unde ei sunt mereu așteptați, iubiți, înțeleși. Poeziile, cântecele, scenetele despre viața în familie, declarațiile de dragoste față de părinți au fost atât de emoționante încât mulți din acei prezenți în sală n-au putut să-și rețină lacrimile. Sentimentele trăite în acea zi au fost cu adevărat purificatoare pentru suflet.
Trei familii artistice au delectat auzul și văzul tuturora. Astfel, familia Bondari din s. Crocmaz – capul familiei dl Ion cu fiii Serafim și Victor, nepotul Ghenadie au interpretat o suită de melodii populare. Angela și Alexandru Cernean din Feștelița împreună cu discipolii săi au prezentat dansuri populare, iar Alexandru Țurcan, nepotul de la văr, a cântat la nai. O altă familie frumoasă de artiști amatori a venit din Volintiri: Ana și Andrei Sardari împreună cu feciorii Vitalie și Alexandru au cântat melodii de estradă. Apropo, Vitalie este laureat al concursului „Pe urmele Primadonei Maria Bieșu”, ediția a două.
Din motive nu doar obiective, dar și îmbucurătoare a lipsit familia asistenților parentali Gavrilovici, Tatiana și Vladimir, care au plecat la Chișinău unde a avut loc premierea învingătorilor Festivalului Familiei desfășurat de către Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Familia Gavrilovici au ocupat locul III, secțiunea foto.
La finele festivalului toate familiile au fost decernate cu diplome și cadouri de preț.
Participanții Festivalului Familiei au făcut un apel către toată lumea de bună credință: cei cărora le este teamă să devină părinți nu înțeleg că această îndatorire nu este ceva rezervat oamenilor perfecți, ci este ceva ce îi perfecționează pe oameni. Produsul final al creșterii copilului nu este copilul, ci părintele…
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”
P.S. În categoria „Galeria foto” sunt publicate mai multe imagini de la „Festivalul Familiei”