Noutăți

Problemele din domeniul zootehnic în vizorul producătorilor agricoli

Recent, Direcţia agricultură şi alimentaţie în comun cu Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor Ştefan Vodă a organizat un seminar pentru producătorii agricoli din domeniul zootehnic din raionul Ştefan Vodă.

Dl Alexandru Pavlicenco, vicepreședintele raionului, a salutat prezența masivă a producătorilor și agenților economici, persoanelor interesate la acest seminar instructiv-informativ, fapt care confirmă dorința de a dezvolta domeniu zootehnic delăsat, neglijat la nivel de raion și republică. Dl Mircea Cuclenco, șef DAA, a îndemnat pe acei prezenți la seminar să fie activi, deoarece au posibilitatea să adreseze întrebări specialiștilor de rang republican, să pună în discuție problemele cu care se confruntă în activitate.

La o temă actuală – metodele de profilaxie și combatere a bolilor la diferite specii animale – s-a referit dl Alexandru Manciu, epidemiologul din cadrul ANSA. Despre problemele tehnologice de dezvoltare a sectorului zootehnic, rasele de taurine omologate în Republica Moldova, selecţia şi reproducerea taurinelor ce stă la baza creşterii productivităţii şi calităţii producţiei a vorbit Valentin Focşa, doctor în științe agricole. Metodologia, balansarea și pregătirea furajelor în domeniul zootehnic a fost tema discursului prezentat de către dl Serghei Coşman, șeful laboratorului de furaje a Institutului de Zootehnie și Medicină Veterinară, doctor în ştiinţe agricole. Dl Mihail Dobrojan, șeful secției Supraveghere Zootehnică din cadrul ANSA, a vorbit despre necesitatea respectării legislației în domeniul zootehnic. Dl Gheorghe Cernean, specialist superior al Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie, a informat prezența despre subvenţionarea în sectorul zootehnic şi paşii necesari pentru deschiderea fermelor în gospodării ţărăneşti.

Discursurile prezentate având la bază experiența proprie a specialiștilor din domeniu au fost interesante și utile pentru participanții la seminar deoarece au umplut unele goluri cu cunoștințe performante și informații de ultima oră. Interesul viu al prezenței s-a manifestat prin numeroasele întrebări și luări de cuvânt.

Gheorghe CERNEAN, specialist superior DAA