Noutăți

Problemele de sănătate publică discutate la CSP

La ordinea de zi a ședinței Consiliului de Sănătate Publică au fost puse două chestiuni importante: cu privire la combaterea răspândirii ambroziei și prevenirea rabiei.

Problema ce ține de combaterea ambroziei, plantei foarte periculoase pentru sănătatea omului dar și pentru agricultură, a mai fost discutată la o ședință cu participarea funcționarilor publici și a primarilor localităților la finele lunii martie. A fost aprobat și un plan de acțiuni cu privință la combaterea ambroziei elaborat de către direcția raională ANSA și completat cu propunerile participanților la ședință. Prezența a fost informată despre Hotărârea de Guvern nr. 967 din 03.10.2018 cu privire la aprobarea Regulamentului privind combaterea și prevenirea răspândirii buruienii ambrozia unde sunt stipulate și sancțiuni, destul de usturătoare, pentru persoane fizice, juridice și de răspundere pentru nerespectarea acestui act juridic.

Constatările membrilor CSP vizavi de prima chestiune au fost lipsite de optimism: măsurile preconizate au rămas doar pe hârtie, situația este alarmantă, deoarece s-a început cea mai periculoasă perioada – înflorirea ambroziei și răspândirea polenului care provoacă alergie. A fost luată decizia de a forma grupuri de lucru comune (centrul de sănătate publică, instituții medicale, ecologia, poliția, ANSA) pentru verificarea localităților. În caz când vor fi depistate terenuri împânzite cu ambrozie (buruiană periculoasă crește chiar în locuri publice aglomerate) se va stabili cine duce răspunderea nemijlocită pentru acest teren și vor fi aplicate sancțiunile stabilite prin Hotărârea de Guvern.

La ședință a fost examinată situația cu rabie în raion, măsurile întreprinse în cazurile depistate la animale. S-a menționat că populația a devenit mai conștientă față de consecințe la care poate duce mușcătura a unui animal – s-a mărit numărul de adresări la medic pentru a face tratamentul antirabic necesar. Situația se agravează din cauza maidanezilor numărul cărora crește în toate localitățile raionului. Foarte detailat s-a studiat cazul decesului unui copil din cauza rabiei. Din fericire, în raion n-am avut nici un caz de rabie la om, însă aceasta nu înseamnă că în domeniul prevenirii rabiei s-a făcut tot posibilul. În context, este necesar de a spori educația sanitară a populației, de a informa prin metodele existente despre toate aspectele rabiei și măsurile de precauție.